Ινδία: Μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος στην αγορά cryptos
Η Ινδία απαγόρευσε τα ξένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως η Binance, τα οποία θεωρεί ότι λειτουργούν παράνομα εκεί, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει την τοπική πρόσβαση στους ιστότοπούς τους.
Η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Ινδίας εξέδωσε τις λεγόμενες συστάσεις έκθεσης συμμόρφωσης σε διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Binance, Kraken, KuCoin και Huobi. Ζήτησε επίσης από το υπουργείο Πληροφοριών να αποκλείσει τις διευθύνσεις URL των εννέα οντοτήτων.
«Πολλές υπεράκτιες οντότητες, αν και εξυπηρετούσαν σημαντικό μέρος των Ινδών χρηστών, δεν είχαν εγγραφεί και τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο κατά του ξεπλύματος χρήματος (AML) και της Αντιχρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (CFT)».
Η κυβέρνηση της Ινδίας επέβαλε φέτος διατάξεις για το ξέπλυμα χρήματος στον τομέα των κρυπτονομισμάτων καθώς ενισχύει την εποπτεία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μαζί με άλλες χώρες. Το 2022, οι αρχές επέφεραν σημαντικό πλήγμα στα τοπικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων με την εισαγωγή φόρου στις συναλλαγές, εξέλιξη η οποία προκάλεσε πτώση του όγκου συναλλαγών.
Ειδοποίηση σύστασης εκδίδεται όταν ένα άτομο ή μια οντότητα θεωρούνται ύποπτα για ανάρμοστη συμπεριφορά. Είναι ένα επίσημο αίτημα προκειμένου να αποδειχθεί ότι το πρόσωπο ή η οντότητα συμμορφώνεται με την ινδική νομοθεσία.
Τα τοπικά χρηματιστήρια διαμαρτύρονται ότι ο νέος φόρος οδήγησε τους Ινδούς επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτών σε ξένες πλατφόρμες που δεν επέβαλαν την εισφορά, βλάπτοντας περαιτέρω τα έσοδά τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της CoinDCX, Sumit Gupta, υπολόγισε τον Οκτώβριο ότι το 95% του όγκου συναλλαγών έχει μετακινηθεί σε υπεράκτιες πλατφόρμες.
Το Bloomberg News ανέφερε το 2021 ότι η υπηρεσία καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Ινδίας εξέταζε εάν η Binance είχε να παίξει κάποιο ρόλο σε μια έρευνα που αφορούσε εφαρμογές στοιχήματος.
Το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, έχει δεχθεί αυξημένη πίεση από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο τον περασμένο χρόνο. Το Νοέμβριο, η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει 4,3 δισ. δολάρια καθώς ομολόγησε την ενοχή της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τις παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις αρχές των ΗΠΑ, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Τσανπενγκ Ζάο συμφώνησε να παραιτηθεί.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News