Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 14:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερά στο κόκκινο – Προς τέταρτο σερί απωλειών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερά στο κόκκινο – Προς τέταρτο σερί απωλειών

Ευθυγραμμισμένο με τις ευρωαγορές είναι σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο οδεύει για την τέταρτη συνεχή συνεδρίαση απωλειών και δείχνει να προσγειώνεται στις 1.200 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 0,86% στις 1.207,62 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 41 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,54% και κινείται στις 954 μονάδες με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει η μετοχή της Eurobank (-1,9%), ενώ η Alpha υποχωρεί 1,5%, η Πειραιώς 0,86% και η μετοχή της ΕΤΕ χάνει 0,22%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι Coca Cola, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Λάμδα, Jumbo, Motor Oil, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. Αντιθέτως, ισχυρά κέρδη καταγράφει η ΔΕΗ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η «ζώνη ασφαλείας» τοποθετείται πλέον στις 1.200 μονάδες με την αγορά να ευελπιστεί για ένα year end rally, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ. Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται προς τη Δύση, με τα γνωστά θέματα της νομισματικής πολιτικής, του πετρελαίου και των ομολόγων στο προσκήνιο, όπως προσθέτει. Εξάλλου, το σενάριο νέας «ανάφλεξης» του κόστους της ενέργειας όχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί, αλλά κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή, καθώς το Μεσανατολικό επιμένει, εκτιμά ο κ. Στεριώτης.

Στο αρνητικό κλίμα ήρθε να προστεθεί και η ανησυχία για τον πληθωρισμό που αυξήθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο, έναντι 1,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,9%, ενώ αύξηση τιμών κατά 5,6% καταγράφηκε στην κατηγορία της υγείας και 4,8% στα ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια. Τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές στη κατηγορία έλαια-λίπη έχουν αυξηθεί κατά 26%, ενώ στα φρούτα οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 20,5% και σε μεταλλικό νερό-αναψυκτικά και χυμούς φτάνουν το 14,3%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,96%, o γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,6%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,96%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 1,29%. Ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,38%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,22%. 

Επιβαρυντικά λειτουργεί σήμερα και το διορθωτικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές στη σκιά των δηλώσεων του Jerome Powell ότι η Fed δεν έχει πειστεί πως βρίσκεται σε επαρκώς περιοριστικό επίπεδο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ο Powell δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ενθαρρύνονται από την πρόσφατη επιβράδυνση των ρυθμών πληθωρισμού, αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιοι ότι έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο νομισματικής πολιτικής που είναι «επαρκώς περιοριστικό για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου». Η Fed διατήρησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια αμετάβλητα, μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις αγορές να στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος – ένα ζήτημα στο οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες διστάζουν να τοποθετηθούν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διόρθωση μετά τις δηλώσεις Powell

Wall Street: Αλλαγή κλίματος μετά τις δηλώσεις Πάουελ

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News