Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη με άλμα του ΟΠΑΠ

Σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας εξελίσσεται η σημερινή, καθώς μετά την αρχική σταθεροποίηση και αμηχανία, ακολούθησε πτώση προς τις 1.260 μονάδες, ενώ την τελευταία ώρα το κλίμα γύρισε και καταγράφεται ισχυρή ανάκαμψη. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της Aegean και της Eurobank.
O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.280 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,05% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 76 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.260,12 μονάδες (-0,57%). Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη άνω του 2%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ με άνω του 5%, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες, ενώ ακολουθούν οι Aegean, της Eurobank και της Alpha Bank. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Lamda και της Jumbo.
Εξάλλου, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τη χθεσινή ισχυρή πτώση, καθώς θεωρούν ότι οι διορθώσεις εντός μιας bull market είναι λογικές. Τα βλέμματα της αγοράς συνεχίζουν να είναι στραμμένα στις επερχόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας (DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου) καθώς και στα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα.
Εν τω μεταξύ, μεικτά πρόσημα με οριακές μεταβολές καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την Κίνα ανανέωσαν τις ανησυχίες για την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα, ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας σημείωσε τον Αύγουστο την πιο αργή ανάπτυξη φέτος, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της στην Κίνα, ακυρώνοντας την προηγούμενη αισιοδοξία για τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Παράλληλα, η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη ήταν εντονότερη τον περασμένο μήνα από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών στην περιοχή υποχώρησε. Μάλιστα, τα στοιχεία συγκλίνουν στην πιθανότητα η Ευρωζώνη να περιέλθει σε ύφεση. Συγκεκριμένα, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 46,7 τον Αύγουστο από το 48,6 του Ιουλίου, ένα χαμηλό που είχε να παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2020.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τήρησε σιγή ιχθύος σε ομιλία της στο Λονδίνο σχετικά με την απόφαση την επόμεη εβδομάδα ως προς τα επιτόκια. Ασκώντας αυτοκριτική, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, αφού αναγκάστηκαν να ανατρέψουν τις προβλέψεις τους για το πώς θα επηρεαστούν ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη από τα πρόσφατα οικονομικά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού και της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Mario Centeno προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα προκύψουν από την υπερβολική άνοδο των επιτοκίων εν όψει της συνεδρίασης στις 14 Σεπτεμβρίου.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΑΠ: Αύξηση 34,2% στα καθαρά κέρδη – Προμέρισμα 1 ευρώ
Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη – Απογοητευτική η επιχειρηματική δραστηριότητα
Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων φέτος – Ο δύσκολος Αύγουστος