Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 21:24
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Το δολάριο δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του

Το δολάριο δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του

Σε πτώση επέστρεψε το δολάριο, καθώς το ράλι που πυροδοτήθηκε από την άνοδο των αμερικανικών κρατικών αποδόσεων, έχασε την κεκτημένη του ταχύτητα.

Οι προσδοκίες για νέες δημοσιονομικές δαπάνες με την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ώθησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων σε υψηλά 10 μηνών, εξέλιξη που αύξησε τη ζήτηση για αμερικανικό νόμισμα. Ενώ όμως από την προηγούμενη Τετάρτη, ο δείκτης δολαρίου σημείωσε άνοδο 1,5%, στη σημερινή συνεδρίαση έχασε έδαφος γυρίζοντας τελικά σε πτώση 0,11%, διαμορφούμενος στις 90,38 μονάδες. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το δολόαριο θα συνεχίσει σε πτώση, παρά τη μικρή ανοδική του παύση, καθώς τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα εμβόλια αναμένεται να βελτιώσουν τις προοπτικές της αμερικανικής και γενικότερα της παγκόσμιας οικονομίας. 

Σε άνοδο επέστρεψε και η στερλίνα μετά από ένα πτωτικό σερί τεσσάρων ημερών, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να ξεπερνά το 1,36, ενώ ανοδικά κινήθηκε και έναντι του ευρώ. Σε αυτό συνέβαλαν οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, ο οποίος απομάκρυνε την πιθανότητα μηδενικών επιτοκίων στη Βρετανία.

Θετικό το κλίμα και στην αγορά συναλλάγματος των περισσότεροων αναδυόμενων αγορών, μεταξύ των οποίων το κινεζικό γιουάν, το πέσο Μεξικού και το νοτιοαφρικανικό γιουάν. Η στροφή των επενδυτών στο ρίσκο ευνόησε και νομίσματα, όπως το δολάριο Αυστραλίας και Ν.Ζηλανδίας.  

moneyreview.gr

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News