Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με την αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και τη νέα ένταση σε πολιτικό επίπεδο στις ΗΠΑ, να κάνουν τους επενδυτές να κινηθούν αμυντικά .

Τα προγράμματα εμβολιασμού στις ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζοναι με μεγάλη μερίδα των πολιτών να δυσανασχετεί, τόσο για τον αριθμό των εμβολίων που έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις, όσο και για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα προγράμματα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η διαδικασία αποπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του, έχει προκαλέσει έναν σκεπτικισμό σχετικά με το νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και κατά πόσο θα καθυστερήσουν μετά τη νέα ένταση στο Κογκρέσο.

Πίσω στην Ευρώπη, οι επενδυτές ετοιμάζονται για την περίοδο των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2020, η οποία επίσημα αρχίζει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Refinitiv, τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου του 2020 για τις εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600, αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 26,3% σε ετήσια βάση. 

Ωστόσο οι αναλυτές της εταιρείας, αναμένουν το τρέχον τρίμηνο και το β΄ τρίμηνο του 2021, τα κέρδη να εκτιναχθούν κατά 40,4% και 75,1% αντίστοιχα. Βάσει των στοιχείων της Refinitiv τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020, έκαναν βουτιά κατά 50,8% και 24,7% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, ο STOXX 600 έστω και οριακά κινήθηκε άνω του μηδενός (+0,05%), με τους κλάδους του να παρουσιάζουν ανομοιόμορφη εικόνα.

Οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τραπεζών και των ταξιδίων και αναψυχής με κέρδη 1,74% και 1,48% και 1,34% αντίστοιχα ξεχώρισαν, ενώ στην αντίπερα όχθη ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των χημικών παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη οπισθοχώρησε οριακά 0,08%, ο CAC 40 στο Παρίσι απώλεσε 0,20%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,33%, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να αποδυναμώνεται 0,65%.

moneyreview.gr
 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News