Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 16:14
ΑΓΟΡΕΣ

Μείωση αποδοχών στο 30% των εργαζομένων στους κλάδους πετρελαίου και αερίου

Μείωση αποδοχών στο 30% των εργαζομένων στους κλάδους πετρελαίου και αερίου

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει επισκιάσει τα πάντα κατά την προηγούμενη χρονιά, πολλοί κλάδοι και οι εργαζόμενοι σε αυτούς δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης της ζήτησης. Ένας από τους κλάδους που υπέφερε είναι αναμφισβήτητα αυτός του πετρελαίου, συμπαρασύροντας και αυτόν του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τρεις εργαζόμενους στους δύο προαναφερόμενους κλάδους, δέχθηκε μείωση των αποδοχών του κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με την έρευνα της Airswift «Global Energy Talent Index», με τη συμμετοχή 16.000 εργαζόμενων σε όλο τον κόσμο, ένας στους τέσσερις είδαν επίσης να μειώνονται κατά 5% τα ημερομίσθιά τους, ενώ μόλις στο 37%  του εργατικού δυναμικού αυξήθηκαν οι αποδοχές. Επιπλέον ένα 20% δήλωσε ότι αναμένει να μειωθούν οι απολαβές τους και το 2021.

Μείωση αποδοχών στο 30% των εργαζομένων στους κλάδους πετρελαίου και αερίου-1

Παράλληλα η πλειοψηφία των εργαζόμενων δεν νιώθει καθόλου ασφαλής, καθώς το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι νιώθει λιγότερη ασφάλεια για τη δουλειά του σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με το ποσοστό αυτό να υποχωρεί στο 66% για εκείνους που απασχολούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο 59% σε αυτούς στην πυρηνική ενέργεια.

Οι εταιρείες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το βάρος του κόστους λειτουργίας, το οποίο έγινε δυσβάσταχτο εξαιτίας του κορωνοϊού, προχώρησαν σε απολύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Οκτωβρίου της συμβουλευτικής για τον ενεργειακό κλάδο Rystad Energy, έως εκείνη τη χρονική περίοδο περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας είχαν χαθεί, με το ήμισυ εξ αυτών μόνο στις ΗΠΑ.

Οι εργαζόμενοι στους κλάδους του πετρελαίου και του αερίου θεωρούνται από τους πιο υψηλόμισθους σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως οι μισθοί τους και οι αποδοχές τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντίστοιχα.

Οι καλύτερα αμειβόμενοι είναι οι εργαζόμενοι στη Βόρεια Αμερική, με το μέσο όρο των αποδοχών τους να διαμορφώνεται περί των 100.000 δολαρίων το χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα της Airswift, ενώ στον αντίποδα εκείνοι που απασχολούνται στη Νότια Αμερική είχαν τις λιγότερες ετήσιες απολαβές, στα 50.000 δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News