Business & Finance Τρίτη 12/01/2021, 14:14
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζει ακάθεκτο το ράλι το πετρέλαιο, σε υψηλό 11 μηνών 

Συνεχίζει ακάθεκτο το ράλι το πετρέλαιο, σε υψηλό 11 μηνών 

Η θετική ορμή με την οποία το πετρέλαιο αποχαιρέτησε το 2020, διατηρείται και στο 2021, με το ορυκτό καύσιμο σήμερα να σκαρφαλώνει σε υψηλό 11 μηνών και την τιμή του μπρεντ να προσεγγίζει τα  57 δολάρια το βαρέλι. 

Περί τις 13:50 ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 1,47% στα 56,48 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναρριχηθεί έως τα 56,75 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ αυτή του αργού ενισχύεται 1,36%, στα 52,98 δολάρια το βαρέλι. 

Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις περικοπές στην ημερήσια παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αποσκοπώντας στην αποφυγή πλεονασματικών αποθεμάτων, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι τα εβδομαδιαία αποθέματα στις ΗΠΑ θα καταγράψουν πτώση για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, οδηγούν το σημερινό ράλι των τιμών. 

Όπως υπογραμμίζει ο Εύγκεν Γουέιμπεργκ, αναλυτής της Commerzbank, η Σαουδική Αραβία με την κίνηση αυτή διασφαλίζει ότι η αγορά δεν θα αντιμετωπίσει υπερπροσφορά αποθεμάτων. 

Οι περικοπές της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, γίνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ για διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα τον Φεβρουάριο. 

«Η συμβουλή μας προς τους επενδυτές οι οποίοι έχουν αντοχές στο υψηλό ρίσκο, είναι να κρατήσουν long θέσεις για την τιμή του μπρεντ, ή να αποφύγουν να κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους στοιχήματα για καθοδικούς κινδύνους», τονίζει ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταουνόβο. 

Το πετρέλαιο σήμερα βρήκε επίσης στήριξη από τις προσδοκίες για υποχώρηση των αμερικανικών αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα (που θα είναι η πέμπτη συναπτή), με τους αναλυτές να εκτιμούν τα αποθέματα να μειωθούν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια. 

Το σημερινό κλίμα στην αγορά πετρελαίου δεν δείχνουν ικανές να το χαλάσουν, ούτε οι αναφορές για νέα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές περιμετρικά του Πεκίνου, καθώς και το ενδεχόμενο η ιαπωνική κυβέρνηση να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άλλες περιοχές πέραν του Τόκιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News