Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 21:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 το spread των ελληνικών

Ομόλογα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 το spread των ελληνικών

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων του «πυρήνα» του ευρώ, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας του Καναδά έδειξαν ότι δεν δημιουργήθηκαν καθόλου νέες θέσεις το Μάιο, σε μία ένδειξη εξασθένησης που θα μπορούσε να δώσει κάποιο χώρο για χαλάρωση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Η καναδική οικονομία δημιούργησε 17.300 θέσεις εργασίας το Μάιο, ενώ η ανεργία εκτινάχθηκε στο 5,2%, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία του Καναδά.  

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στα μηνύματα που στέλνει στην αγορά προκειμένου να μην σηματοδοτήσει πιθανή παύση της νομισματικής πολιτικής σύσφιγξης. 

Πιστεύουν επίσης ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο καθώς η οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια επιβράδυνσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 1,5 μονάδα βάσης στο 2,41%, αφού όμως είχε ακολουθήσει ένα στενό πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 2,25% και 2,55% από τα τέλη Μαρτίου. 

Η απόδοση του διετούς γερμανικού ωστόσο ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,98%, αφού είχε επίσης ακολουθήσει ένα πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 2,5% και 3% τις τελευταίες εβδομάδες. 

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Κλάας Νοτ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια πέραν του 3,75%, ενώ το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ προειδοποίησε ότι το κόστος του να κάνεις υπερβολικά λίγα είναι μεγαλύτερο από το να κάνεις υπερβολικά πολλά. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 6,5 μονάδες βάσης στο 4,15%, με το spread έναντι των γερμανικών να περιορίζεται στις 173 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,66% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να περιορίζεται προς στιγμή στις 121 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Η απόδοση του πενταετούς περιορίστηκε στο 3,25%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 170 εκατ.ευρώ, μοιρασμένος σε ολόκληρη την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων. 

Ο Κρίστοφ Ρίγκερ, επικεφαλής έρευνας στην Commerzbank, σημείωσε ότι το spread των ελληνικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων ισπανικών περιορίστηκε σε λιγότερο από 30 μονάδες βάσης. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News