Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 17:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη και αισιοδοξία για λύση στο θέμα του χρέους

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο του χθεσινού τεχνολογικού ράλι.

Wall Street: Κέρδη και αισιοδοξία για λύση στο θέμα του χρέους

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο του χθεσινού τεχνολογικού ράλι, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την αισιοδοξία που επικρατεί σήμερα για μια συμφωνία στο ζήτημα του χρέος των ΗΠΑ έναντι ισχυρών μακροοικονομικών οικονομικών δεδομένων, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,86% στις 33.045 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,04% στις 12.830 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,75% στις 4.182,4 μονάδες. 

Το χθεσινό άλμα της μετοχής της Nvidia με 26%, λόγω της εκρηκτικής ζήτησης για επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, ακολουθούν σήμερα και άλλες τεχνολογικές μετοχές όπως της Marvell Technology, η οποία ανακοίνωσε ότι η ΑΙ εξελίσσεται σε βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, πιο κοντά σε μία συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους έρχονται οι Ρεπουμπλικάνοι και οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια για να αποτραπεί μια καταστροφική αμερικανική χρεοκοπία στενεύουν. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο πλευρές έχουν μειώσει τις διαφορές τους τις τελευταίες ημέρες, αν και η τελική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στο ύψος του ορίου.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, ο πληθωρισμός παρέμεινε επίμονα υψηλός τον Απρίλιο, ενισχύοντας δυνητικά τις πιθανότητες να παραμείνουν υψηλότερα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι ανόδου 4,2% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,3%. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022. Ο δομικός δείκτης τιμών PCE -στον οποίοι δεν περιλαμβάνονται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- πραγματοποίησε άνοδο 4,7% σε ετήσια βάση από 4,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν να επιβραδύνει στο 4,5%.

Παράλληλα, οι παραγγελίες για μεταποιημένα προϊόντα εκτινάχθηκαν τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ, ενώ και οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατέγραψαν ισχυρή άνοδο. Ειδικότερα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,1% τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση 0,8%. Χωρίς τις μεταφορές – μια μεγάλη και ευμετάβλητη κατηγορία – οι παραγγελίες υποχώρησαν 0,2%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Σε ένα θετικό σημάδι, οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά εκτός του κλάδου της άμυνας, ένδειξη για την πορεία των επιχειρηματικών επενδύσεων, σημείωσαν μεγάλη άνοδο 1,4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Άνοδος στον προτιμώμενο δείκτη για τον πληθωρισμό – Προς νέα αύξηση επιτοκίων

Θα μπορούσε η ύφεση να είναι καλή για τις αγορές; Αναλυτής εξηγεί γιατί

ΗΠΑ: Πιο κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους – Τι περιλαμβάνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News