Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 11:15
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα άνοδος με βαρίδι την Coca Cola

Μικρή άνοδο καταγράφουν σήμερα οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ πτωτικά κινούνται οι ευρωαγορές στη σκια της υποβάθμισης της προοπτικής του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τη Fitch, αλλά και της γερμανικής ύφεσης. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,18%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα άνοδος με βαρίδι την Coca Cola

Μικρή άνοδο καταγράφουν σήμερα οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω διεθνούς πτώσης στη σκια της υποβάθμισης της προοπτικής του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τη Fitch, αλλά και των στοιχείων που δείχνουν ότι η Γερμανία εισήλθε σε τεχνική ύφεση.

Την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μετά τη χθεσινή διόρθωση φρενάρει η αποκοπή μερίσματος της Coca Cola, καθώς οι μετοχές της διαπραγματεύονται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,78 ευρώ ανά μετοχή. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.195,31 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,29% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean (+4,12%), της Quest Συμμετοχών (+2,10%) και της Σαράντης (+1,94%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-4,23%), της Autohellas (-1,43%) και της Viohalco (-0,79%). Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,18%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των ταξιδιών (+1,79%) και της τεχνολογίας (+1,00%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των τροφίμων (-3,97%) και των προσωπικών προϊόντων (-0,61%). Ανοδικά κινούνται 28 μετοχές, 10 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Ήπια πτώση καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, στον απόηχο των χθεσινών ισχυρών απωλειών στη χειρότερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια διμήνου.

Το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 0,3% το εν λόγω τρίμηνο, ακολουθούμενο από μια πτώση του κατά 0,5% που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ. Η προκαταρκτική εκτίμηση έφερε το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο κατά το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.

Παράλληλα, τα στοιχεία για τον επίμονο πληθωρισμό στη Βρετανία φουντώνουν τα σενάρια για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη BoE.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating υποβάθμισε χθες Τετάρτη σε «αρνητική» την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη δυνατή, εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Πώς μπορεί να επιτύχει μια μικρή χώρα – Γιατί η Ελβετία το κάνει και η Ελλάδα όχι

Γερμανία: Σε τεχνική ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

ΗΠΑ: Κλιμακώνεται το θρίλερ του χρέους – Η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές σε αρνητικές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News