Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ξάνα στο κόκκινο στη σκια του χρέους των ΗΠΑ και της ύφεσης

Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα ήρθαν να προστεθούν η υποβάθμιση της προοπτικής του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τη Fitch, αλλά και η ύφεση στη Γερμανία

Ευρωαγορές: Ξάνα στο κόκκινο στη σκια του χρέους των ΗΠΑ και της ύφεσης

Ήπια πτώση καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, στον απόηχο των χθεσινών ισχυρών απωλειών στη χειρότερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια διμήνου. Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος των ΗΠΑ ήρθαν να προστεθούν η υποβάθμιση της προοπτικής του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τη Fitch, αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Γερμανία εισήλθε σε τεχνική ύφεση, καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά κατά 0,25% και τις 456,5 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,09% στις 4.259 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει απώλειες 0,6% στις 15.745,9 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,51% στις 7.589 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0,71% στις 7.202 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,69% στις 26.345,47 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,42%.

Ωστόσο, οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων κατέγραφαν άνοδο αφού η Nvidia Corp προέβλεψε τριμηνιαία κέρδη υψηλότερα κατά 50% σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Wall Street. Η μετοχή της BE Semiconductor σημείωσε νωρίτερα άλμα 6,5% και της ASM International κατά 6,3%.

Η γερμανική οικονομία συρρικώνθηκε ελαφρώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία. Το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 0,3% το εν λόγω τρίμηνο, έδειξαν τα δεδομένα. Αυτό ακολουθεί μια πτώση του κατά 0,5% που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ. Η προκαταρκτική εκτίμηση έφερε το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο κατά το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.

Παράλληλα, τα στοιχεία για τον επίμονο πληθωρισμό στη Βρετανία φουντώνουν τα σενάρια για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη BoE.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating υποβάθμισε χθες Τετάρτη σε «αρνητική» την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη δυνατή, εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις τους για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο, απαραίτητη για να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από το δημόσιο την 1η Ιουνίου, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Σε τεχνική ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

Ευρωαγορές: Ξάνα στο κόκκινο στη σκια του χρέους των ΗΠΑ και της ύφεσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News