Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 15:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ – Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Η αγορά υποχωρεί μετά τα κέρδη 6,65% που κατέγραψε στις τελευταίες συνεδριάσεις

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ – Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Ελεγχόμενη πτώση καταγράφουν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των υψηλών βραχυχρονίων κερδών τους. Η αγορά υποχωρεί μετά από την άνοδο των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει ισχυρά κέρδη 6,65%. Παράλληλα, πτωτικά κινούνται ξανά οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,89% στις 1.194,6 μονάδες με τον τζίρο να ανέρχεται πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο της διόρθωσης βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος με πτώση -2,39%.

Παρά τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022, αλλά αναμένεται να επιβραδύνει το 2023 και το 2024, αντανακλώντας τη σύσφιγξη των συνθηκών σε νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, σημειώνει η Κομισιόν στην 2η αξιολόγησή της μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Παράλληλα, ο Chief Europe Economist της Capital Economics, Andrew Kenningham, προβλέπει στο MR ότι η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να έρθει και μέσα στο καλοκαίρι. «Με αυτές τις εκλογές αφαιρέσατε και το τελευταίο εμπόδιο για την αναβάθμιση της οικονομίας σας. Δεν έχουν λόγο πλέον να περιμένουν οι οίκοι αξιολόγησης, το πιθανότερο θα δείτε επενδυτική βαθμίδα ακόμη και πριν το φθινόπωρο, με έκτακτη αξιολόγηση μετά τις δεύτερες εκλογές. Το 2027 θα έχετε συμπληρώσει συνολικά μία καθαρή 8ετία, περίοδος ικανή για τη μεταρρύθμιση της χώρας σας. Θα ήταν πιο σύνθετη η ανάκαμψη με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», δηλώνει.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εν τω μεταξύ, νέος γύρος απωλειών καταγράφεται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ, τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στη Βρετανία αλλά και την υποχώρηση των ειδών πολυτελείας.

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 1,64% στις 458,4 μονάδες σε χαμηλό τριών εβδομάδων. Ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει 1,57% στις 15.898 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,68% στις 7.254,93 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,63% στις 7.635,43 μονάδες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν μεν ότι υποχώρησε στο 8,7% τον Απρίλιο από το 10,1% τον Μάρτιο, αλλά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 8,2%. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού, αυξήθηκε στο 6,8% σε υψηλό 31 ετών. Επιπλέον, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και αναψυκτικά υποχώρησε οριακά στο 19,1% από το 19,2% του Μαρτίου που ήταν το υψηλότερο από το 1977. 

Οι μετοχές ακινήτων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη με τους βρετανούς κατασκευαστές κατοικιών να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία ενισχύουν τα στοιχήματα για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Υψηλά πλεονάσματα, βιώσιμο το χρέος – Οι συστάσεις

CNBC: Πώς από προβληματικό παιδί η Ελλάδα έγινε μεταρρυθμιστικό πρότυπο

Τhe Money Pod: Capital Economics – Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News