Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 15:46
ΑΓΟΡΕΣ

Συντήρηση δυνάμεων με υψηλό τζίρο στο ΧΑ – Πτώση στις ευρωαγορές

Ανοδικά και με υψηλό τζίρο κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την χθεσινή εκτόξευση κερδών σε νέα υψηλά 9 ετών. Πτωτικά κινούνται οι ευρωαγορές.

Συντήρηση δυνάμεων με υψηλό τζίρο στο ΧΑ – Πτώση στις ευρωαγορές

Ανοδικά και με υψηλό τζίρο κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την χθεσινή εκτόξευση κερδών σε νέα υψηλά 9 ετών στον απόηχο της νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.208,53 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,60% με την αξία των συναλλαγών στα 141,27 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+4,84%), της Πειραιώς (+2,97%), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,87%), της Alpha Bank (+1,79%) και της Quest Συμμετοχών (+1,76%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-1,97%), της Σαράντης (-1,63%) και της Τιτάν (-0,85%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+1,98%) και των Κατασκευών (+1,66%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-1,17%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,41%).

Η διεθνής επενδυτική εμπιστοσύνη επικυρώνεται από συνεχείς ευοίωνες εκθέσεις για την ελληνική οικονομία. Ως θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής και η Scope, σε συνέχεια και των αντίστοιχων σχολίων τόσο της Moody’s όσο και της S&P. Ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που έφερε το αξιόχρεο της Ελλάδας ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, θα πραγματοποιήσει το επόμενο review  του στις 4 Αυγούστου. 

Παράλληλα, η DBRS Morningstar που εκτιμά ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα φέρουν στην Ελλάδα μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας, εφόσον η Νέα Δημοκρατία μπορέσει να κρατήσει το ποσοστό της και ταυτόχρονα παραμείνει υψηλός ο αριθμός των κομμάτων που δεν θα φτάσουν στο όριο του 3%. Νωρίτερα, και η S&P Global Ratings είχε επισημάνει ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί μια εντολή για συνέχεια στις πολιτικές και μεταρρυθμίσεις.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παραμένει το αδιέξοδο για το ταβάνι του χρέους των ΗΠΑ μετά τη νέα συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι. 

Εξαίρεση αποτελεί το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο οποίο καταγράφεται άνοδος 0,35% στις 7.798,2 μονάδες μετά την έκθεση του ΔΝΤ που αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για τη βρετανική οικονομία και εκτιμά ότι φέτος θα αναπτυχθεί κατά 0,4%.

Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,29% στις 467,5, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,29% στις 16.174,5 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,94% στις 7.408,1 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,18% και στην Ιταλία ο MIB χάνει 0,49%.  

Μεγάλη πτώση καταγράφουν τα είδη πολυτελείας με τις μετοχές της Hermès International να χάνουν 5%, της LVMH (Louis Vuitton) 4% και της Kering πάνω από 2%, μετά την έκθεση της Deutsche Bank που εκτιμά ότι η επιβράδυνση στις ΗΠΑ αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία για τον κλάδο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Σήμα» αναβάθμισης και από τη Scope: Μειώνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα

Ανατροπή από το ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Βρετανία από τη Γερμανία φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News