Business & Finance Παρασκευή 8/01/2021, 22:11
ΜΕΤΟΧΕΣ

Στα ύψη τα διεθνή χρηματιστήρια

Στα ύψη τα διεθνή χρηματιστήρια

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Νοέμβριο του 2020 σημείωσαν οι μετοχές στην Ευρώπη, με το δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη να αγγίζει σήμερα επίπεδα ρεκόρ στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές στη Γερμανία για το μήνα Νοέμβριο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σήμερα 0,7%, ανεβάζοντας τα κέρδη αυτής της εβδομάδας, της πρώτης του νέου έτους στο 3%, με κινητήρια δύναμη τις προσδοκίες ότι η νίκη των Δημοκρατικών και στη Γερουσία θα ανοίξει το δρόμο για πολύ μεγαλύτερες δημοσιονομικές δαπάνες. Αυτή τη στιγμή, ο STOXX 600 κινείται σε επίπεδα που απέχουν μόλις 5% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου του 2020. «Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης. Εάν δίδει στοιχεία που δημιουργούν αξία, ειδικά στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς, αυτό ωθεί σε άνοδο τις τιμές και αυτό ακριβώς συνέβη σήμερα», εξηγεί ο Μάικλ Μπέικερ, αναλυτής της ETX Capital.

Σημαντικό προβάδισμα είχε ο τεχνολογικός κλάδος με τις μετοχές των εταιρειών επεξεργαστών Infineon, AMS και ASM International να ενισχύονται 1,6% έως 6,9%, από τη στιγμή που οι Micron Technology και Samsung Electronics ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020. 
Σε εβδομαδιαία βάση, σημαντική άνοδο, 11,5%, εμφάνισε ο κλάδος μετάλλων, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2016, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο περίπου 10%   
  
«Μάζεψε» τα κέρδη της η Wall Street  
 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq άνοιξαν τη συνεδρίαση σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι προσδοξίες για περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες στην προεδρία του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν επισκίασαν τα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Εν συνεχεία όμως, ο S&P 500 έχασε έδαφος, περνώντας μάλιστα προς στιγμή και σε αρνητικό έδαφος, με το Dow Jones να κινείται σε αρνητικό έδαφος λίγο πριν από το κλείσιμο. Ο κλάδος τραπεζών, πρώτων υλών και βαριάς βιομηχανίας σημείωσε πτώση άνω του 1%. 

Ξεχώρισε η μετοχή της Tesla, που ενισχύθηκε άνω του 6%, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από τα 800 δισ.δολάρια για πρώτη φορά. Σε άνοδο και η εισηγμένη στις ΗΠΑ μετοχή της κινεζικής Baidu, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με πηγές. 

Σε ύψη ρεκόρ και οι αναδυόμενες

Ιστορικά υψηλά άγγιξαν και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2007, χάρη στο μείγμα της αισιοδοξίας των εμβολίων, των μαζικών μέτρων στήριξης και της εξασθένησης του δολαρίου. Ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές, που καλύπτει 1.400 επιχειρήσεις σε 27 αναδυόμενες χώρες του πλανήτη, ξεπέρασε τις 1.345 μονάδες, ορόσημο που για να το περάσει από τα χαμηλά του Μαρτίου χρειάστηκε να σημειώσει άνοδο περίπου 80%. 

moneyreview.gr
   
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News