Business & Finance Παρασκευή 8/01/2021, 21:36
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Προσωρινή αποδείχθηκε η άνοδος του δολαρίου

Προσωρινή αποδείχθηκε η άνοδος του δολαρίου

Το δολάριο δεν κατάφερε να διατηρήσει το υψηλό εβδομάδας που άγγιξε αρχικά, με αποτέλεσμα να χάσει έδαφος προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα του 2020 καθιστούν αναγκαία τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον προηγούμενο μήνα χάθηκαν 140.000 θέσεις εργασίας, στην πρώτη μείωση που σημειώνεται εδώ και οκτώ μήνες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν ότι οι θέσεις εργασίας θα μειώνονταν μόλις κατά 71.000 θέσεις.

Ο δείκτης δολαρίου ανέκαμψε στην αρχή της συνεδρίασης από το χθεσινό χαμηλό τριών ετών, φθάνοντας τις 90,132 μονάδες εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση, στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου. Μετά την ανακοίνωση όμως των στοιχείων, υποναχώρησε στις 89,84 μονάδες, περιορίζοντας την άνοδο στο 0,043%.

Στον απόηχο των στοιχείων, έδαφος κέρδισε το ευρώ που κινήθηκε στο 1,2253 έναντι του δολαρίου και η στερλίνα, με την ισοτιμία της στο 1,3588 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. 

Προβλέψεις για δολάριο και ευρώ

Αναλυτές στο poll του Reuters που πραγματοποιήθηκε 4 έως 7 Ιανουαρίου, προβλέπουν ότι η εξασθένηση του δολαρίου θα συνεχιστεί τουλάχιστον ακόμη ένα έτος, περισσότερο απ΄όσο ανέμεναν αρχικά, επικαλούμενοι ως βασικό λόγο τη “δίψα” των επενδυτών για τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών.

Αφού κατέγραψε πέρυσι τις πρώτες ετήσιες απώλειες από το 2017, ο δείκτης δολαρίου έχει υποχωρήσει 1% από την έναρξη του νέου έτους. Το δολάριο δέχεται πιέσεις από τα άκρως χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ, τα μαζικά ελλείμματα εμπορίου και προϋπολογισμού και τις προοπτικές για ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου, εξέλιξη που θα ευνοήσει άλλα νομίσματα πέραν του αμερικανικού. Αυτή η καθοδική κούρσα του δολαρίου αναμένεται να συνεχιστεί έως τα τέλη του έτους.

Αναφορικά με το ευρώ, οι αναλυτές το βλέπουν να ενισχύεται 1,9% και να φθάνει το 1,25 έναντι του δολαρίου στα τέλη του έτους. Μετά τα κέρδη 9% το 2020, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα συνεχίζει την ανοδική του πορεία, με άνοδο περίπου 0,5% από τις αρχές της νέας χρονιάς έως σήμερα.

Προβλέψεις για τα νομίσματα αναδυόμενων

Τα περισσότερα εξ αυτών θα συνεχίσουν και το νέο έτος το περυσινό ράλι έναντι του ευρώ, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για κέρδη της τάξης του 2% τους επόμενους 12 μήνες. «Η προοπτική ανάληψης της αμερικανικής προεδρίας από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν δημιουργεί ελπίδες για τερματισμό του εμπορικού πολέμου, το οποίο σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού δημιουργεί ένα ήπιο περιβάλλον για τις αναδυόμενες αγορές», εκτιμά ο Αντρέας Στένο Λάρσεν, στρατηγικός αναλυτής της Nordea για την αγορά ξένου συναλλάγματος. 

Αξιοσημείωτη η άνοδος του κινεζικού γιουάν, το οποίο καταγράφει από το Μάιο του 2020 κέρδη 12% έναντι του δολαρίου. Ο Ντιρκ Γουίλερ, στρατηγικός αναλυτής της Citi προβλέπει ότι τα κέρδη θα συνεχιστούν και το 2021. Επίσης, το επόμενο 12μηνο, η ρουπία προβλέπεται να ενισχυθεί 1%, και το ραντ Ν.Αφρικής 2%. 

moneyreview.gr
  
  
 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News