Business & Finance Πέμπτη 18/05/2023, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Διατηρείται η ανοδική τάση – Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα

Επιφυλακτική άνοδος στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά την αβεβαιότητα ενόψει εκλογών, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές

ΧΑ: Διατηρείται η ανοδική τάση – Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα

Διατηρείται το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και παρά την αβεβαιότητα ενόψει εκλογών οι επενδυτές δείχνουν διάθεση παραμονής του Γενικού Δείκτη στα υψηλά 9ετίας που κατέκτησε την Τρίτη, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το θετικό κλίμα ήρθαν να ενισχύουν τα χθεσινά αποτελέσματα Eurobank και Cenergy, τα οποία φαίνεται να είχε προεξοφλήσει η αγορά, ενώ σήμερα αποτελέσματα ανακοινώνει η ΕΛΠΕ. Όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Eurobank, στρατηγική προτεραιότητά της αποτελεί το πρόγραμμα ανταμοιβής των μετόχων, που σ’ αυτή τη φάση υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, που αντιστοιχούν στο 1,40% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η τράπεζα έλαβε την επίσημη έγκριση του SSM και η πρόταση, αφού πάρει το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο ΤΧΣ.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.138,50 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,36% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,31%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,30%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+2,61%), της Σαράντης (+1,34%), και του ΟΠΑΠ (+1,15%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-1,64%) και της Aegean Airlines (-1,37%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+4,39%) και των Ταξιδιών (+0,97%). Αντιθέτως, πτώση καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,29%) και του Εμπορίου (-0,28%).

Ανοδικά κινούνται 42 μετοχές, 11 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: MIG +14,71% και ΕΥΔΑΠ +2,61%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Reds -5,28% και Τεχνική Ολυμπιακή -1,95%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, σαφή άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μια μέρα μετά τις μικρές διακυμάνσεις και τα μεικτά πρόσημα και στον απόηχο της ανάκαμψης στη Wall Street ενώ αυξάνονται οι ελπίδες για λύση στο ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,44% με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες τεχνολογίες να ηγούνται των κερδών. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 1,04% και κινείται σε νέο υψηλό 18 μηνών στις 16.116,7 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,7% στις 7.453,3 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,5% στις 7.763 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,2%.

Η μετοχή της Volkswagen καταγράφει άνοδο μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της για αύξηση απόδοσης και εσόδων. Στον αντίποδα, η Deutsche Bank υποχωρεί μετά τη συμφωνία να πληρώσει 75 εκατ. δολάρια προκειμένου να διευθετηθεί μια αγωγή γυναικών που κακοποιήθηκαν από τον Jeffrey Epstein και κατηγορούν τη γερμανική τράπεζα ότι τον διευκόλυνε στο sex trafficking. Επίσης, η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ειδών πολυτελείας υποχωρεί παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ισχυρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου.

Μετά από τη συνάντηση που είχε ο Μπάιντεν με τους επικεφαλής του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ανέφερε ότι τώρα υπάρχουν «καλύτερες συνθήκες» για περαιτέρω συζητήσεις, λέγοντας ότι είναι πιθανή μία συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε τα υπόλοιπα ταξίδια του μετά τη σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία προκειμένου να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Πρώτο βήμα για μέρισμα – «Ναι» από SSM σε επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ

Cenergy: Ιστορικά υψηλή κερδοφορία για το πρώτο τρίμηνο – Οι προοπτικές για το 2023

Wall Street: Άνοδος άνω του 1% και για τους τρεις δείκτες – Αισιοδοξία για το χρέος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News