Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 17:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση με το βλέμμα στο χρέος και τη Fed

Οι επενδυτές αξιολογούν μακροοικονομικά δεδομένα, νέες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, καθώς και τα νεότερα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος

Wall Street: Πτώση με το βλέμμα στο χρέος και τη Fed

Πτώση καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν μακροοικονομικά δεδομένα, νέες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, καθώς και τα νεότερα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί 0,38% και υποχωρεί στις 33.173,74 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,3% στις 4.111,5 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει οριακή πτώση 0,15% στις 12.265,96 μονάδες.

Ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας της πολιτείας της Νέας Υόρκης (Empire State της New York Fed) υποχώρησε τον Μάιο με τον γρηγορότερο ρυθμό σε περισσότερα από τρία χρόνια, καθώς οι παραγγελίες και οι αποστολές συρρικνώθηκαν απότομα.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο ταβάνι του χρέους και οι αναλυτές προειδοποιούν για αναταραχές στις αγορές και οικονομική καταστροφή εάν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν να αυξήσουν το όριο δανεισμού της κυβέρνησης που ανέρχεται τώρα στα 32,4 τρισ. δολάρια. Ο Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy, καθώς και άλλοι ηγέτες του Κογκρέσου σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες την Τρίτη για το ζήτημα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου. Στη θετική κατεύθυνση λειτουργούν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία υποχώρησε ελαφρά τον Απρίλιο, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από έτος σε έτος από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ στη Σουηδία οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο.

Στ μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα, Raphael Bostic, διαψεύδει τις προσδοκίες όσων ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων εντός της χρονιάς και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις εάν ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακωθεί.

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε για μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2024», δήλωσε ο Bostic τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο CNBC. «Αν προσέξετε τις περισσότερες μετρήσεις του πληθωρισμού, εξακολουθούν να είναι δύο φορές πάνω από τον στόχο μας», πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bostic (Fed): Αποκλείει μειώσεις επιτοκίων πριν το 2024

Wall Street: Με πτώση και οι τρεις βασικοί δείκτες – Επιτείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News