Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 08:34
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών για τη λίρα

Τουρκία: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών για τη λίρα

Περισσότερη αστάθεια περιμένουν οι traders  για την τουρκική λίρα, καθώς οι προεδρικές εκλογές φαίνεται να οδηγούνται σε δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες, εντείνοντας τις πιέσεις στο νόμισμα.

Η λίρα εξασθένισε ελαφρώς, υποχωρώντας 0,2% στα 19,63, κοντά στο χαμηλό δύο μηνών. Νωρίτερα, οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία γύρω στα 19,65 ανά δολάριο, σύμφωνα με το Bloomberg. Το νόμισμα έκλεισε στα 19,58 την Παρασκευή, διευρύνοντας τη συνολική πτώση του φέτος στο 5%.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αντιμετωπίσει ξανά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, καθώς και οι δύο υποψήφιοι δεν κατάφεραν να επιτύχουν το 50% των συνολικών ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσουν στις εκλογές της Κυριακής.

«Εάν αυτά τα αποτελέσματα διατηρηθούν, θα είναι ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα για τις αγορές», δήλωσε στο Bloomberg ο Ogeday Topcular, διαχειριστής κεφαλαίων της RAM Capital SA. «Θα υπάρχει ασάφεια για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Τουρκία: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών για τη λίρα-1

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση από τότε που ο Ερντογάν ξεκίνησε  να εφαρμόζει μια σειρά ανορθόδοξων πολιτικών, από το 2018, με μειώσεις επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ακόμη και την ώρα που ο πληθωρισμός εκτινασσόταν. Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει επίσης την επιβολή ελέγχων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά. Οι παρεμβάσεις από την κεντρική τράπεζα υπολογίζονται συνολικά σε 177 δισ. δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

«Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις στο συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρηθεί η λίρα σχετικά σταθερή», σημειώνει ο Piotr Matys, αναλυτής νομισμάτων της In Touch Capital Markets.

Αναλυτές της JP Morgan και της HSBC έχουν προβλέψει ότι η λίρα θα υποτιμηθεί περίπου στα 24-25 ανά δολάριο. Η Goldman Sachs εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά προεξοφλεί μια «απότομη υποτίμηση», όμως το timing είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Η αντιπολιτευτική συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να αντιστρέψει πολλές από τις οικονομικές πολιτικές της τρέχουσας κυβέρνησης, να επαναφέρει μια πολιτική επιτοκίων παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες και να διορίσει έναν «αυτόνομο» επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Αντίθετα, ο Ερντογάν έχει διώξει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από το 2019 επιδιώκοντας ολοένα χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Eurasia Group: Στο 70-80% εκτινάσσονται οι πιθανότητες νίκης του Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Το θρίλερ παρατείνεται έως τον δεύτερο γύρο

Τουρκία: Προς δεύτερο γύρο εκλογών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News