Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη 1% για τον Nasdaq στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Wall Street: Κέρδη 1% για τον Nasdaq στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Mε άνοδο έκλεισε ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές τεχνολογίας μετά τη μικρότερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. 

Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 1,04% στις 12.306,44 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,45% κλείνοντας στις 4.137,64 μονάδες. Ο Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,09% ή κατά 30,48 μονάδες κλείνοντας στις 33.531,33 μονάδες.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 4,9% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λιγότερο από 5% που ανέμεναν αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν σύμφωνος με τις προσδοκίες για αύξηση 0,4%. 

Οι ομολογιακές αποδόσεις σημείωσαν πτώση μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, στηρίζοντας την χρηματιστηριακή αγορά η οποία ανησυχεί ότι οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις θα κάμψουν την ανάπτυξη της οικονομίας. 

«Η αισιοδοξία για τη διαδικασία αποπληθωρισμού θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται τους επόμενους μήνες, όμως η επιστροφή του στο 2% αποτελεί δύσκολη υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική αυτής της αγοράς», αναφέρει ο Εντ Μόια, αναλυτής της Oanda. 

Tα κέρδη της αγοράς ήταν περιορισμένα, καθώς οι λεγόμενες «κυκλικές» μετοχές, οι οποίες συνδέονται με την πορεία της οικονομίας, παρουσιάζουν πτώση. Οι μετοχές εταιρειών, όπως Nike και Caterpillar, κινήθηκαν στο «κόκκινο», καθώς ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται επειδή επίκειται ύφεση. 

Η Airbnb και η Twilio υποχώρησαν 11,5% και 16% αντίστοιχα, εν μέσω εξασθενημένων προβλέψεων. Η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Rivian ενισχύθηκε 9% καθώς παρουσίασε μικρότερες του αναμενομένου ζημίες. 

Ωστόσο, παρά τις τελευταίες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε λιγότερο του αναμενομένου τον Απρίλιο, η Wall Street παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο ράλι. 

Η Wall Street παρακολουθεί επίσης τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία πριν από την 1η Ιουνίου, οπότε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κηρύξουν στάση πληρωμών χρέους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News