Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομη μέρα ανόδου με στήριξη από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ

Πάνω από τις 1.130 μονάδες και κοντά σε νέα υψηλά έτους ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κόντρα στην καθοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών. Άλμα για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ.

ΧΑ: Εβδομη μέρα ανόδου με στήριξη από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ

Με φόντο μια σειρά από θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε ανοδικά για έβδομη συνεχή συνεδρίαση. Η αγορά κινήθηκε κόντρα στην καθοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, με τις μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και των ΕΛΠΕ να ξεχωρίζουν, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των επτά τελευταίων ανοδικών συνεδριάσεων καταγράφει συνολικά κέρδη 4,25%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.131,21 μονάδες, κοντά σε νέα υψηλά έτους, σημειώνοντας άνοδο 0,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 876,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 85,91 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24.539.321 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,98%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,42%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+3,32%), του ΟΠΑΠ (+2,75%), των ΕΛΠΕ (+2,36%), της Eurobank (+1,58%) και της Alpha Bank(+1,51%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-1,535), της Viohalco (-1,52%) και της Μυτιληναίος (-0,47%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών +2,51%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,86%) και του Πετρελαίου (+1,56%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-3,03%) και των Πρώτων Υλών (-0,62%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 6.256.364 και 6.002.237 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Μυτιληναίος με 9,19 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 8,98 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 57 μετοχές, 46 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές.

Εξάλλου, στάση overweight τηρεί η Morgan Stanley απέναντι στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αποτελεί και την προτιμώμενη επιλογή της ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης. Παράλληλα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος σημειώνει ότι το πιθανότερο σενάριο για τις εκλογές είναι μία κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα κυβερνήσει είτε μόνη της ή σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αναλυτές δεν περιμένουν σημαντικές αλλαγές πολιτικών μετά τις εκλογές.

Παράλληλα, η Goldman Sachs συνδέει με το αποτέλεσμα των εκλογών την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τον τριπλασιασμό των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2023 θα είναι το τελευταίο βήμα για την αναβάθμιση του αξιόχρεου. Όπως σημειώνει η ανάλυση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές εμφανίζοντας υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.  

Τέλος, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, έναντι 4,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 10,2% τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο, οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 11,4%, αν και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε οριακή μείωση 0,1%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 2,1% που  σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, ήπια πτωτικά κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ κέρδη καταγράφει η Wall Street μετά τα στοιχεία που έδειξαν αποκλιμάκωση -έστω και μικρή- του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει μικρή πτώση 0,42% στις 463,7 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,42% στις 15.892,5 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,61% στις 7.352 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,3% στις 7.740,7 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται με πτώση 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,17%.

Στην Ευρώπη, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για συνέχεια στις επιτοκιακές αυξήσεις. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Joackim Nagel, δήλωσε ότι πλησιάζει το τέλος της νομισματικής σύσφιγξης, αλλά επανέλαβε τη ρήση της Λαγκάρντ ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο πόσες επιτοκιακές αυξήσεις θα χρειαστούν ακόμα, ενώ χθές ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Martins Kazaks προειδοποίησε ότι μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον Ιούλιο. Την ίδια ώρα, οι μετοχές της Credit Agricole σημειώνουν άλμα καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε αποτελέσματα που προβλέπουν αύξηση εσόδων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Κέρδη με μοχλό τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Fitch: Αισιόδοξο το Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά «σφραγίζει» τη δημοσιονομική σύνεση

Overweight για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Τι λέει για τις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News