Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 11:12
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερά ανοδικά το ΧΑ κόντρα στις ευρωαγορές

Διάθεση για υψηλότερα δείχνει η αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές

Σταθερά ανοδικά το ΧΑ κόντρα στις ευρωαγορές

Διάθεση για υψηλότερα δείχνει η αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ήπιων απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.126,22 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,27% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να δίνει στήριγμα με άνοδο 0,44%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+1,12%), των ΕΛΠΕ (+1,11%), της Motor Oil (+1,02%) και της Τιτάν (+0,92%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-1,24%), της Aegean Airlines (-1,02%) και της Ελλάκτωρ (-0,99%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,24%) και του Πετρελαίου (+1,03%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-0,90%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,30%). Ανοδικά κινούνται 38 μετοχές, 28 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ικτίνος +3,52% και ΚΡΙ-ΚΡΙ +2,04%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Κτήμα Λαζαρίδη -5,20% και ΕΛΒΕ -4,08%.

Εξάλλου, στάση overweight τηρεί η Morgan Stanley απέναντι στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αποτελεί και την προτιμώμενη επιλογή της ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης. Παράλληλα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος σημειώνει ότι το πιθανότερο σενάριο για τις εκλογές είναι μία κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα κυβερνήσει είτε μόνη της ή σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αναλυτές δεν περιμένουν σημαντικές αλλαγές πολιτικών μετά τις εκλογές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, μικρές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Fed.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει μικρή πτώση 0,22% στις 464,3 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,25% στις 15.917,11 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,17% στις 7.384,38 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,06% στις 7.759,8 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται σταθεροποιητικά, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,03%.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή θα ανακοινωθούν στον απόηχο των ιδιαίτερα ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που απογοήτευσε όσους ανέμεναν μειώσεις επιτοκίων εντός του έτους. Στην Ευρώπη, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για συνέχεια στις επιτοκιακές αυξήσεις. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Joackim Nagel, δήλωσε ότι πλησιάζει το τέλος της νομισματικής σύσφιγξης, αλλά επανέλαβε τη ρήση της Λαγκάρντ ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο πόσες επιτοκιακές αυξήσεις θα χρειαστούν ακόμα, ενώ χθές ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Martins Kazaks προειδοποίησε ότι μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον Ιούλιο. Την ίδια ώρα, οι μετοχές της Credit Agricole σημειώνουν άνοδο καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε αποτελέσματα που προβλέπουν αύξηση εσόδων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Overweight για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Τι λέει για τις εκλογές

Στουρνάρας για επιτόκια: Αβέβαιο πόσες αυξήσεις θα γίνουν ακόμα

ΧΑ: Επικράτησαν οι αγοραστές – Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News