Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 13:33
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σταθεροποίηση στις 1.120 μονάδες με πεσμένο τζίρο

Στα επίπεδα των 1.120 μονάδων σταθεροποιείται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά το ήπια ανοδικό άνοιγμα υπερτερούν πλέον οι πωλήσεις

ΧΑ: Σταθεροποίηση στις 1.120 μονάδες με πεσμένο τζίρο

Στα επίπεδα των 1.120 μονάδων σταθεροποιείται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά το ήπια ανοδικό άνοιγμα υπερτερούν πλέον οι πωλήσεις, ενώ πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.121,86 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,02%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.128,26 μονάδες (+0,57%) και κατώτερη τιμή στις 1.119,46 μονάδες (-0,22%), ενώ περιορισμένη παραμένει η αξία των συναλλαγών λίγο πάνω από τα 28 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+1,48%), των ΕΛΠΕ (+1,275) και της Motor Oil (+1,23%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (-2,75%), της Aegean Airlines (-1,64%) κα της Ελλάκτωρ (-1,43%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,47%) και του Πετρελαίου (+1,28%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,48%) και των Ταξιδιών (-1,10%). Ήπια διόρθωση καταγράφει και ο τραπεζικός δείκτης, μετά το μετά το χθεσινό άλμα κατά 3,5%.

Στα καλά νέα για τις τράπεζες ήρθε να προστεθεί η Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους μετόχους από τα κέρδη του 2023 – σε ποσοστό 20% – υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, παραμένει η διοίκηση της Alpha Bank όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2023.

Εν τω μεταξύ, παρά την αβεβαιότητα ενόψει εκλογών, οι εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας καθησυχάζουν την αγορά. Όπως αναφέρει η JP Morgan σε σημερινή έκθεσή της, παρά το θολό προεκλογικό τοπίο, μια πιο σαφής εικόνα θα είναι εφικτή μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ όπως και να έχει -εκτιμά ο επενδυτικός οίκος- οι πολίτικες αναμένεται να παραμείνουν στο μονοπάτι του πρόσφατου παρελθόντος, συνεχίζοντας να στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την επίπτωση της επιβράδυνσης των εισαγωγών από την Κίνα στην οικονομική της ανάκαμψη, ενώ αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αύριο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,68% με τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων SBB να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Η μετοχή της SBB κατέγραφε νωρίτερα βουτιά 7,7% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει την καταβολή μερίσματός της.

Στους εγχώριους δείκτες, ο DAX στην Γερμανία σημειώνει οριακή πτώση 0,33% στις 15.900 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,87% στις 7.375 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 -μετά την αργία λόγω της ενθρόνισης του Καρόλου- υποχωρεί κατά 0,46% στις 7.742,7 μονάδες. Ο FTSE MIB στην Ιταλία διαπραγματεύεται στις 27.291 με πτώση 0,5%, ενώ και ο IBEX 35 στην Ισπανία χάνει 0,7%.

Οι εισαγωγές της Κίνας υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που γεννά αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική της ευρωστία. Από την άλλη, τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, θα δώσουν μια εικόνα για τα μελλοντικά βήματα της Fed ως προς τα επιτόκια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πιο λίγοι Έλληνες στο όριο της φτώχειας – Μείωση των ανισοτήτων

Wall Street: Υποτονική συνεδρίαση με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Alpha Bank: Σε ποσοστό 20% η πρόθεση για διανομή μερίσματος το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News