Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 22:30
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: Σε ράλι οι τραπεζικές μετοχές – Προστέθηκαν 166 δισ.δολάρια στην κεφαλαιοποίησή τους

Κίνα: Σε ράλι οι τραπεζικές μετοχές – Προστέθηκαν 166 δισ.δολάρια στην κεφαλαιοποίησή τους

Οι κινεζικές τραπεζικές μετοχές αποπνέουν ένα κλίμα αισιοδοξίας που έχει να επαναληφθεί από την φούσκα των μετοχών του 2015, καθώς οι συναλλασσόμενοι στρέφονται στις κρατικές τράπεζες. 

Ο δείκτης CSI 300 για τον χρηματοοικονομικό τομέα σημείωσε άνοδο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση χθες αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, προσθέτοντας 166 δισ.δολάρια στην κεφαλαιοποίησή του. Τα κέρδη καθοδηγήθηκαν από τους κρατικούς πιστωτικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων China Citic Bank Corp. και Bank of China, που έκαναν ημερήσιο limit up 10% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015. 

Με την επανέναρξη του εμπορίου, οι Κινέζοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κρατικές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερο κεφάλαιο και θα διαδραματίσουν πιο ισχυρό ρόλο. 

Πρόκειται για ένα «σύστημα αποτίμησης με κινεζικά χαρακτηριστικά», αναφέρει ο Willer Chen, ανώτερος αναλυτής της Forsyth Barr Asia. Ορισμένοι επενδυτές «βλέπουν επίσης αξία στις τραπεζικές μετοχές επειδή η αποτίμησή τους είναι φθηνή και οι μερισματικές αποδόσεις είναι ελκυστικές, παρά τη συρρίκνωση των καθαρών έντοκων περιθωρίων κέρδους και των αδύναμων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

China Financial Shares Reach One-Year High
 
 

Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών καθοδηγείται από το κλίμα παρά από τα θεμελιώδη. Οι κινεζικές τράπεζες ανακοίνωσαν χλιαρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου καθώς μειώθηκαν τα περιθώρια κέρδους. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα συενχιστούν καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς τα επιτόκια των χορηγήσεων μειώνονται για να στηριχθεί η οικονομία. 

Bank of China Shares Have Surged to 5-Year High
 
 

Οι επενδυτές αναζητούν κατευθυντήρια γραμμή για το επόμενο ράλι των κινεζικών μετοχών καθώς η ευφορία που πυροδότησε η λήξη των περιοριστικών μέτρων έχει μετριαστεί. 

Ωστόσο, το ράλι των τραπεζικών μετοχών λαμβάνει χώρα εν μέσω έντονου σκεπτικισμού για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας με τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να είναι κατώτερα των προσδοκιών. Οι τιμές των κρατικών ομολόγων καταγράφουν ράλι σε μία ένδειξη ότι οι traders προεξοφλούν επιβράδυνση. Η πτώση 5,2% του δείκτη MSCI China τον Απρίλιο σημαίνει ότι η αγορά της Κίνας υπολείπεται κατά πολύ των υπόλοιπων διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών. 

Ωστόσο, η αντίθεση με τις ΗΠΑ είναι έντονη αυτή τη στιγμή με το δείκτη KBW για τις τραπεζικές μετοχές να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020. Ωστόσο, δεν υπάρχει και πολλές ενδείξεις ότι οι ξένοι επενδυτές αναζητούν εναλλακτική λύση στις κινεζικές τράπεζες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News