Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 20:23
ΑΓΟΡΕΣ

Η πτώση των τιμών πετρελαίου έπιασε κατώτατο σημείο – Τι μέλλει γενέσθαι

Η πτώση των τιμών πετρελαίου έπιασε κατώτατο σημείο – Τι μέλλει γενέσθαι

Ο πρόσφατος γύρος πτώσης των τιμών πετρελαίου έφθασε στο κατώτατο σημείο του, σύμφωνα με αναλυτές που προβλέπουν μία πιο δυναμική άνοδο τα επόμενα τρίμηνα. 

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα στο προηγούμενο πενθήμερο, στο πιο καθοδικό σερί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

«Τώρα όμως, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση έφθασε στο χειρότερο σημείο της και υπάρχουν πολλές ενδείξεις γι΄αυτό», αναφέρει ο Έντ Μόρς της Citi. «Δημιουργήθηκαν μεγάλα αποθέματα στη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου μήνα του έτους όμως εν συνεχεία άρχισαν να μειώνονται».

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι αγορές έχουν αρχίσει τον τελευταίο καιρό να δέχονται τον αντίκτυπο της πολιτικής μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, την ώρα που ο κόσμος μπαίνει σε μία περίοδο υψηλότερης ζήτησης. Τον προηγούμενο μήνα, το καρτέλ ανακοίνωσε ότι μειώνει την παραγωγή του κατά 1,16 εκατ.βαρέλια ημερησίως. Οι μειώσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ από αυτό το μήνα έως και τα τέλη του 2023. Αυτή η μείωση της παραγωγής έχει κάνει τώρα ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν σε τριψήφιο νούμερο. 

Είμαστε περισσότερο θετικά προσκείμενοι για το δέυτερο και τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, είπε ο Μορς. 

Η εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ANZ προβλέπει ότι η πτώση των τιμών θα αγγίξει πολύ σύντομα κατώτατο σημείο εάν δεν το έχει αγγίξει ακόμη, με την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά έως τα τέλη του 2023. 

Αντίστοιχα, και η Goldman Sachs έχει διατηρήσει τις προβλέψεις της για αύξηση των τιμών πετρελαίου. «Η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για το brent στα 95 δολάρια το βαρέλι έως το Δεκέμβριο και στα 100 έως τον Απρίλιο του 2024, καθώς αναμένουμε μεγάλα ελλείμματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα. 

 
 

Σήμερα, η τιμή brent διαμορφώνεται πάνω από τα 76 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι. 

Απότομη πτώση των τιμών

Το brent υποχώρησε 8% από τις αρχές του έτους έως και την προηγούμενη Παρασκευή. Την προηγούμενη Τετάρτη διολίσθησε στα 72,33 δολάρια, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Αντίστοιχα, η τιμή του αργού σημειώνει απώλειες 11% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. 

Η πτώση των τιμών πετρελαίου αποδίδεται στις ανησυχίες για ύφεση της οικονομίας. Η απρόσμενη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας τον Απρίλιο προκάλεσε αμφιβολίες για την ανάκαμψη της ζήτησης για εμπορεύματα. «Το αφήγημα ότι οι αγορές πετρελαίου θα γίνουν πιο σφιχτές προς το τέλος του έτους εν μέσω μεγαλύτερης ζήτησης από την Κίνα τέθηκε υπό αμφισβήτηση», αναφέρει η Commonwealth Bank of Australia.

Eπιπλέον, και η παραγωγή πετρελαίου της Μόσχας αποδεικνύεται περισσότερο ανθεκτική απ΄ό,τι αναμενόταν, παρότι μείωσε την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. 

Ωστόσο, αναλυτές της S&P εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την επόμενη κίνηση του καρτέλ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Σαουδ. Αραβία: Έλλειμμα 770 εκατ. δολ. στο α’ τρίμηνο

Πτωτικά για τρίτη εβδομάδα το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο ανακάμπτει καθώς οι υποδείξεις για περιορισμένες προμήθειες αμβλύνουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News