Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 17:51
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πέμπτη ανοδική συνεδρίαση με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Νέα άλμα για τις τραπεζικές μετοχές που έκλεισαν στο +3,57%. Πάνω από τις 1.120 μονάδες ο ΓΔ με μόλις 74 εκατ. τζίρο

ΧΑ: Πέμπτη ανοδική συνεδρίαση με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Νέα ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών έδωσαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.120 μονάδες, ενώ ο τζίρος παρέμεινε καθηλωμένος. Πρόκειται για την πέμπτη ανοδική συνεδρίαση, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,39%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.121,90 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,96%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.125,23 μονάδες (+1,26%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,02 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 25.027.319 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,31%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,75%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+4,88%), της Eurobank (+3,99%), της Alpha Bank (+3,05%) και της ΔΕΗ (+2,27%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-1,52%), της Coca Cola HBC (-1,36%), Quest Συμμετοχών (-1,00%) και της Jumbo (-0,73%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+3,57%) και της Τεχνολογίας (+1,98%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,53%) και της Υγείας (-2,96%).

Η στάση αναμονής για τις εκλογές σε λιγότερο από δύο εβδομάδες είναι λογική, την ώρα που τα εταιρικά αποτελέσματα με επίκεντρο τις τράπεζες (την Παρασκευή της Τράπεζας Πειραιώς και σήμερα της Alpha Bank) τονώνουν την αγορά ενόψει και των αποτελεσμάτων του MSCI με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο εάν η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι μέσα στον δείκτη. 

Εξάλλου, όπως αναφέρει η JP Morgan σε σημερινή έκθεσή της, παρά το θολό προεκλογικό τοπίο, μια πιο σαφής εικόνα θα είναι εφικτή μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ όπως και να έχει -εκτιμά ο επενδυτικός οίκος- οι πολίτικες αναμένεται να παραμείνουν στο μονοπάτι του πρόσφατου παρελθόντος, συνεχίζοντας να στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, ήπια άνοδος καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ πτωτικά άνοιξε η Wall Street μετά το ράλι της Παρασκευής με τις περιφερειακές τράπεζες να συνεχίζουν ανοδικά, πάντως, με επικεντρο τη μετοχή της PacWest.

Εξάλλου, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα, μακροοικονομικά στοιχεία και την απόφαση της τράπεζας της Αγγλίας εντός της εβδομάδας. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποσαφηνιστεί πως θα προχωρήσει η Fed με τη νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,23% και διαμορφώνεται στις 466,4 μονάδες. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX καταγράφει οριακή πτώση 0,1% στις 15.943,6 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC είναι αμετάβλητος. Ο ιταλικός MIB ενισχύεται μόλις 0,11% και ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,44%.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό λόγω της αργίας για την στέψη του Καρόλου το Σάββατο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Στα 162 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

JP Morgan: Τα σενάρια για τις εκλογές – Τι θα γίνει στην οικονομία

Wall Street: Πτωτικό άνοιγμα και στάση αναμονής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News