Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 15:35
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πάνω από τις 1.120 μονάδες με τράπεζες και ΔΕΗ

Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ διασπά τις 1.120 μονάδες με νέο τραπεζικό άλμα. Ήπια ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την ώρα που στις ΗΠΑ ανακάμπτουν οι περιφερειακές τράπεζες.

ΧΑ: Πάνω από τις 1.120 μονάδες με τράπεζες και ΔΕΗ

Ισχυροποιείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να διασπά και τις 1.120 μονάδες, ενώ ο τζίρος παραμένει σχετικά περιορισμένος. Μοχλός ανόδου είναι για μια ακόμα συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη περίπου 3%, ενώ άλμα καταγράφει και η ΔΕΗ. 

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.122,66 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,03% με την αξία των συναλλαγών στα 48,618 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,29%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,51%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Eurobank (+3,69%), της Εθνικής (+3,26%), της ΔΕΗ (+2,71%) και της Alpha Bank (+2,66%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-0,94%), της Σαράντης (-0,83%) και της Quest Συμμετοχών (-0,70%).

Εξάλλου, όπως αναφέρει η JP Morgan σε σημερινή έκθεσή της, παρά το θολό προεκλογικό τοπίο, μια πιο σαφής εικόνα θα είναι εφικτή μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ όπως και να έχει -εκτιμά ο επενδυτικός οίκος- οι πολίτικες αναμένεται να παραμείνουν στο μονοπάτι του πρόσφατου παρελθόντος, συνεχίζοντας να στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στη σημερινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Alpha Bank, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα της Πειραιώς. Σημειωτέον ότι στις 11 του μήνα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του MSCI με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο εάν η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι μέσα στον δείκτη.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, διευρύνεται η άνοδος στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση και από τα futures στη Wall Street, καθώς ανακάμπτουν εκ νέου οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ με επικεντρο τη μετοχή της PacWest που σημειώνει άλμα άνω του 30%, μετά το ράλι της Παρασκευής που προκάλεσε η ανακοίνωση ότι περικόπτει το μέρισμα του τριμήνου και διαβεβαίωσε για τη σταθερότητα των δραστηριοτήτων της 

Εξάλλου, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερων εταιρικών αποτελεσμάτων, μακροοικονομικών στοιχείων και την απόφαση της τράπεζας της Αγγλίας εντός της εβδομάδας. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποσαφηνιστεί πως θα προχωρήσει η Fed με τη νομισματική πολιτική.

Στον απόηχο των ισχυρών απωλειών την περασμένη εβδομάδα εν μέσω των νέων επιτοκιακών αυξήσεων και των ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,39% και διαμορφώνεται στις 467,11 μονάδες. 

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κινείται οριακά θετικά 0,16% στις 15.986 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC κερδίζει 0,27% στις 7.453,2 μονάδες. Ο ιταλικός MIB ενισχύεται κατά 0,42%, ενώ ειδικότερα η Banca Monte Dei Paschi σημείωνε νωρίτερα άνοδο άνω του 2% μετά από μια έκθεση που θέλει το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών να είναι ανοιχτό στη μείωση του μεριδίου του. 

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό λόγω της αργίας για την στέψη του Καρόλου το Σάββατο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Τα σενάρια για τις εκλογές – Τι θα γίνει στην οικονομία

Ευρωζώνη: Υποχώρησε απρόσμενα ο δείκτης επενδυτικού κλίματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News