Business & Finance Παρασκευή 8/01/2021, 13:20
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκικές μετοχές: Τι έφερε τo μακροβιότερο ράλι των τελευταίων 11 ετών

Τουρκικές μετοχές: Τι έφερε τo μακροβιότερο ράλι των τελευταίων 11 ετών

Προς το μακροβιότερο ράλι εδώ και περισσότερο από 11 χρόνια οδεύουν οι τουρκικές μετοχές σε ένα θεαματικό comeback, που τροφοδοτείται από την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για ρίσκο, αλλά και τη στροφή σε πιο «ορθόδοξη» νομισματική πολιτική.

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχει ενισχυθεί 3,8% την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και ολοκληρώνει έτσι την 10η εβδομάδα κερδών. Το ράλι που άρχισε τον Νοέμβριο ύστεραα από τις αλλαγές στις κορυφαίες οικονομικές θέσεις είναι το μακροβιότερο από τον Μάιο του 2009.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 1,6 δισ. δολάρια σε τουρκικές μετοχές και η λίρα έχει ανατιμηθεί 13% έναντι του δολαρίου από τότε που ο Ερντογάν επέλεξε νέο υπουργό Οικονομικών, αλλά και κεντρικό τραπεζίτη. Το νέο δίδυμο προσπαθεί με μηνύματα φιλικά προς την αγορά, αλλά και με απτά μέτρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και φαίνεται να το πετυχαίνει. 

Το τουρκικό ενεργητικό επωφελείται βεβαίως και από τη γενικότερη ευφορία που προκαλούν στις αγορές οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου και η αισιοδοξία ότι σε κάποιους μήνες θα επιστρέψει ο πλανήτης σε μία «κανονικότητα». 

Όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg ακόμη και μετά το δυναμικό ράλι τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων υψηλής κεφαλαιοποίησης οι τουρκικές μετοχές παραμένουν εν πολλοίς «φθηνές». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News