Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 14:12
ΑΓΟΡΕΣ

Πόσο κοντά είμαστε σε μια νέα επισιτιστική κρίση;

Πόσο κοντά είμαστε σε μια νέα επισιτιστική κρίση;

Στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών ανήλθαν τον Δεκέμβριο οι διεθνείς τιμές τροφίμων και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2021, εντείνοντας τις πιέσεις για να νοικοκυριά ανά τον κόσμο, τα οικονομικά των οποίων «λυγίζουν» ήδη εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων ανά τον κόσμο που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έχει ανατιμηθεί 18% από τον Μάιο, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα μέτρα των κυβερνήσεων για τη διαφύλαξη της προσφοράς και η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση τροφοδοτούν το ράλι στις τιμές αγροτικών εμπορευμάτων από σιτηρά μέχρι φοινικελαιο.

Η άνοδος στις τιμές των τροφίμων εγκυμονεί τον κίνδυνο εκτόξευσης του πληθωρισμού, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για την επανεκκίνηση των οικονομιών με πρόσθετα μέτρα στήριξη, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις μνήμες της επισιτιστικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Τα ακριβά τρόφιμα αποτελούν ακόμη έναν «πονοκέφαλο» για τους καταναλωτές, το εισόδημα των οποίων έχει ήδη πληγεί από την κρίση λόγω Covid-19.

«Σε αυτή τη φάση διακρίνουμε περισσότερους παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω τις διεθνείς τιμές τροφίμων», εξηγεί ο Αμπντολρεζα Αμπασιάν, οικονομολόγος του Οργανισμού Tροφίμων και Γεωργίας(FAO) των Ηνωμένων ΕΘνών. «Ο πληθωρισμός λόγω υψηλών τιμών στα τρόφιμα αποτελεί πραγματικότητα. Και επειδή έχουν χάσει μέρος του εισοδήματός τους, μιλάμε για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», προειδοποιεί. 

Οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια αραβοσίτου και σόγιας έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά εξαετίας, καθώς η ξηρασία απειλεί τις σοδειές στη Νότια Αμερική σε μια εποχή υψηλής κινεζικής ζήτησης, ενώ το φοινικέλαιο -που χρησιμοποιείται σχεδόν στο ήμισυ των προϊόντων σούπερ-μάρκετ- είναι κοντά σε υψηλά δεκαετίας.

Τα μέτρα προστατευτισμού από ορισμένες κυβερνήσεις αποτελούν ακόμη έναν παράγοντα που ωθεί προς τα πάνω τις τιμές, με τους αγρότες της Αργεντινής να σχεδιάζουν κινητοποιήσεις αφότου η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες ανέστειλε τις άδειες εξαγωγής καλαμποκιού. Η Ρωσία θα περιορίσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Οι ανησυχίες για ακραία καιρικά φαινόμενα με επιπτώσεις στην παραγωγή, οι κρατικές παρεμβάσεις και οι ισχυρές εξαγωγές προς την Κίνα θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα τις τιμές, σύμφωνα με αναλυτές της Rabobank International.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News