Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 7% για το τρίμηνο, απώλειες 1,36% το Μάρτιο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 7% για το τρίμηνο, απώλειες 1,36% το Μάρτιο

άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα συνέχισαν να υποχωρούν, ενώ η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση όλων των εποχών που παρουσίασαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στην Ευρωζώνη καθώς και η πτώση του δείκτη για τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τόνωσαν το επενδυτικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,7%. Ο δείκτης κατέγραψε κέρδη για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο τους τρεις πρώτους μήνες του έτους ενισχυόμενος 7%, παρότι ο Μάρτιος έκλεισε με απώλειες 1,36%.

Οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με πτώση 0,4%, με τη Swedbank να υποχωρεί περίπου 5%. Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε το Μάρτιο απώλειες 14%, σημειώνοντας την χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 2020.

Και ενώ τα μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος από τις αρμόδιες αρχές σε συνδυασμό με το ράλι των μετοχών τεχνολογίας ώθησαν το δείκτη STOXX 600 σε υψηλό τριών εβδομάδων, οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τον φόβο μίας νέας μελλοντικής κρίσης.   

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,69%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,81%. 

Στη Βρετανία ο FTSE 100 κέρδισε 0,15% ενώ στην ευρωπεριφέρεια ο ιταλικός MIB ενισχύθηκε 0,34% και στην Ισπανία ο IBEX κατέγραψε κέρδη 0,28%. Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας και real estate ενισχύθηκαν 0,5% και 0,4% αντίστοιχα στη σημερινή συνεδρίαση. Ο κλάδος λιανεμπορίου διατήρησε την κεκτημένη του ταχύτητα, ενισχυόμενος 1,7%.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News