Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 11:15
ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής σε ΧΑ και ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής σε ΧΑ και ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ενώ η νευρικότητα επανήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση ενός ταραχώδους Μαρτίου. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 1.046,46 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06% και με την αξία των συναλλαγών στα 5,42 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πτωτικά κινούνται σήμερα οι τραπεζικές μετοχές με τον δείκτη να υποχωρεί κατά 0,73%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+1,32%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,08%) και της Coca Cola HBC (+0,80%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-1,63%), της ΔΕΗ (-1μ03%) και της Εθνικής (-0,96%).

Πάντως, μετά και τη νέα άνοδο στη Wall Street, οι μετοχές διεθνώς κινούνται προς το δεύτερο τρίμηνο κερδών, καθώς κατάφεραν να ξεπερασθούν οι ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα αυξανόμενα επιτόκια. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,04% στις 455 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,1%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,05%, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία υποχωρεί κατά 0,89%.

Στήριγμα στην αγορά δίνουν οι κλάδοι των λιανικών πωλήσεων και των πρώτων υλών με σταθερή δυναμική.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ήδη η Γαλλία ανακοίνωσε ότι διαμορφώθηκε στο 5,6% τον Μάρτιο από 6,3% τον Φεβρουάριο, ιδίως λόγω της πτώσης του κόστους ενέργειας που αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών τροφίμων, καπνού και βιομηχανικών αγαθών.

Σημειώνεται πως χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία και για τη Γερμανία, όπου καταγράφηκε επίσης υποχώρηση αν και μικρότερη από το προσδοκώμενο στο 7,8% έναντι 9,3%. Επίσης, στην Ισπανία, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,3% τον Μάρτιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για πρώτη φορά φέτος

Η εκτίμηση-έκπληξη για πρωτογενές πλεόνασμα το 2022, οι στόχοι και η επενδυτική βαθμίδα

Wall Street: Δεύτερη συνεδρίαση κερδών με εξασθενημένες όμως τις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News