Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη μέρα ανόδου σε ευρωαγορές και ΧΑ – Συνέχεια στην τραπεζική ανάκαμψη

Άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

Δεύτερη μέρα ανόδου σε ευρωαγορές και ΧΑ – Συνέχεια στην τραπεζική ανάκαμψη

Άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες των επενδυτών ότι η τραπεζική κρίση θα μπορεί να περιοριστεί μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Silicon Valley Bank, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται εκ νέου στις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζών ενάντια στους φόβους μιας πιθανής ύφεσης. Εξάλλου, με άνοδο έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές, ενώ μικρά κέρδη καταγράφουν και τα futures της Wall Street.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφωνόταν στις 1.039,92 μονάδες με άνοδο 0,41%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,47%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,25%. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+1,45%), της Jumbo (+1,15%), της Eurobank (+1,14%) και της Alpha Bank (+0,98%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,89%) και της Coca Cola HBC (-0,28%).

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 446,89 μονάδες, παρατείνοντας τα κέρδη του για δεύτερη συνεδρίαση μετά τη βουτιά την περασμένη εβδομάδα στις τραπεζικές μετοχές που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Credit Suisse και δύο μεσαίων μεγέθους αμερικανικών τραπεζών. Ο γερμανικός DAX 40 σημειώνει κέρδη 0,43% στις 15.188 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,53% στις 7.115,8 μονάδων, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.507,3 μονάδες με +0,4%.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημειώνουν άνοδο πάνω από 1% ύστερα από κέρδη 1,4% χθες. Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας UBS ενισχυόταν, νωρίτερα, κατά 2,4%, ενώ της Credit Suisse κατά 3,1%. H Deutsche Bank, μετά τη βουτιά της Παρασκευής, χτες έκλεισε με άλμα άνω του 6% και συνεχίζει να ανακάμπτει σήμερα με κέρδη πάνω από 1%.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να αναμένουν νομισματική χαλάρωση προς το τέλος του έτους, αλλά δεν συμφωνούν όλοι. Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο θεωρεί ότι οι αγορές κάνουν λάθος να περιμένουν επικείμενες μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ  βλέπει με καλό μάτι τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό – τίτλοι που προσφέρουν προστασία από τις αυξανόμενες τιμές.

«Βλέπουμε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να απομακρύνονται από την προσέγγιση «ό,τι χρειαστεί», να σταματούν τις αυξήσεις τους και να εισέρχονται σε μια πιο ευαίσθητη που αφορά λιγότερο μια αδυσώπητη μάχη κατά του πληθωρισμού, αλλά θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια», εκτιμούν οι αναλυτές στρατηγικής της BlackRock.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Με άνοδο 200 μονάδων ο Dow – Aνακάμπτουν οι τράπεζες

Goldman Sachs: Τι γίνεται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, τα AT1 και το κόστος δανεισμού

BlackRock: Λάθος οι προβλέψεις των αγορών για μειώσεις επιτοκίων φέτος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News