Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με άνοδο 200 μονάδων ο Dow – Aνακάμπτουν οι τράπεζες

Wall Street: Με άνοδο 200 μονάδων ο Dow – Aνακάμπτουν οι τράπεζες

Με άνοδο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street o δείκτης Dow Jones, συνεχίζοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αγοράσουν στα χαμηλά μετά το τελευταίο sell off που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ο Dow ενισχύθηκε 194,55 μονάδες ή 0,6% κλείνοντας στις 32.432,08 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.977,53 μονάδες με άνοδο 0,2%, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε με πτώση 0,5% στις 11.768,84 μονάδες.  

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών έκλεισαν με διευρυμένα κέρδη, με τη First Republic να ενισχύεται 11,8% και την PacWest κατά 1,8%. 

«Το κλίμα στην αγορά βελτιώνεται καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής προβαίνουν σε κινήσεις για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις. Η παράταση της γραμμής πιστωτικής διευκόλυνσης της Φέντεραλ Ριζέρβ απομάκρυνε τις ανησυχίες ότι μπορεί να έχουν την τύχη της SVB και άλλες περιφερειακές τράπεζες με μαζικές εκροές καταθέσεων», αναφέρει ο Μπράιαν Λέβιτ, στρατηγικός αναλυτής της Invesco. 

Oι αμερικανικές αρχές εξετάζουν να επεκτείνουν το έκτακτο πρόγραμμα δανεισμού για τράπεζες, δίδοντας στην First Republic περισσότερο χρόνο για να ενισχύσει την ρευστότητά της, σύμφωνα με το Bloomberg. Η First Republic έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με απώλειες 46,3%, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να διαπιστώσουν εάν το σχέδιο κατάθεσης 30 δισ.δολαρίων από ομάδα τραπεζών είναι αρκετό για να ενισχύσει τον ισολογισμό της. 

Την ίδια στιγμή, η First Citizens BancShares συμφώνησε να αγοράσει τμήματα της SVB, σύμφωνα με ανακοίνωση της Oμοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά ενεργητικού της SVB ύψους 72 δισ.δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισ.δολαρίων, όμως χρεόγραφα και άλλο ενεργητικό αξίας 90 δισ.δολαρίων παραμένει υπό τη διαχείριση της FDIC. 

Aνάκαμψη 4,7% παρουσίασε και η μετοχή της Deutsche Bank μετά τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής. 

Ωστόσο, οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν καθώς οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις κάμπτουν τις ελπίδες για βελτίωση των προοπτικών των μετοχών ανάπτυξης. Η μετοχή της Alphabet υποχώρησε 2,8% και της Meta 1,5%. 

Ωστόσο, παρά την πρόσφατη τραπεζική αναστάτωση, ο S&P 500 αναμένεται να κλείσει το Μάρτιο σε στάσιμα επίπεδα και το πρώτο τρίμηνο με κέρδη 3%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News