Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Νικητές αμερικανικά ομόλογα και ευρωπαϊκές μετοχές από μία παύση στην πολιτική σύσφιγξης της Fed

Νικητές αμερικανικά ομόλογα και ευρωπαϊκές μετοχές από μία παύση στην πολιτική σύσφιγξης της Fed

Τώρα που οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η τραπεζική αναστάτωση θα ωθήσει την Φέντεραλ Ριζέρβ σε παύση των επιτοκιακών της αυξήσεων νωρίτερα απ΄ό,τι στην Ευρώπη, τα αμερικανικά ομόλογα και οι ευρωπαϊκές μετοχές αναδεικνύονται νικητές. 

«Η πιο ήπια θέση της Fed δείχνει ότι τα προβλήματα των αμερικανικών τραπεζών θα συνεχιστούν και θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις πιστωτικές συνθήκες σε σχέση με τη Βρετανία και την Ευρώπη», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Roger Lee σε θέματα μετοχών της Investec.

Πράγματι, πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι τα προβλήματα της Credit Suisse είναι μεμονωμένα και ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπόκειται σε πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Εκτιμούν επίσης ότι οι μικρότερες τράπεζες στις ΗΠΑ θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος ύφεσης για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.  

Επομένως, ενώ traders προεξοφλούν το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων στις ΗΠΑ, με μία πιθανότητα κάτω του 50% για μία νέα επιτοκιακή αύξηση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαίου για να ακολουθήσει εν συνεχεία πτώση των επιτοκίων, στην Ευρώπη αναμένεται περαιτέρω σύσφιγξη. 

Κερδισμένοι

Tα στοιχήματα ότι οι επιτοκιακές μειώσεις στις ΗΠΑ θα έρθουν πιο γρήγορα απ΄ό,τι στην Ευρώπη έκανε τους επενδυτές να στραφούν στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του διετούς αμερικανικού έχει υποχωρήσει 92 μονάδες βάσης αυτό το μήνα έναντι αποκλιμάκωσης 60 μονάδων βάσης στην απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών. 

«Το βασικό είναι βρισκόμαστε κοντά στο τέρμα όσον αφορά στην πολιτική σύσφιγξης της Fed, βλέπουμε ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει επιτοκιακές μειώσεις έως τα τέλη του έτους. Αυτό θα είναι θετικό για την αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων», αναφέρει ο Gerard Fitzpatrick της Russell Investments.

Ο Fitzpatrick επισημαίνει ότι προετοιμάζεται για μία πιο απότομη καμπύλη των αμερικανικών αποδόσεσων, που σημαίνει ότι οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις θα υποχωρήσουν περαιτέρω, την ώρα που τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα δεχθούν πιέσεις από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. 

Επίσης, με τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα να αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την αμερικανική οικονομία, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν τις αμερικανικές μετοχές υπερεκτιμημένες. 

Οι επενδυτές έχουν αυτή τη στιγμή τις περισσότερες θέσεις overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών από τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα της BofA.

Ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν πληγεί παγκοσμίως, ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται 0,5% το Μάρτιο μέχρι τώρα, ενώ ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχωρεί 3,2%. 

Αλλαγή τόνου

Πριν από την τραπεζική αναστάτωση, οι αγορές καθοδηγούνταν από κινήσεις μίας κατεύθυνσης καθώς ο υψηλός πληθωρισμός ασκούσε πιέσεις στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές. 

Το αμερικανικό δολάριο αποτυπώνει την αλλαγή του τόνου. Αφού ενισχύθηκε 2,8% έναντι έξι κορυφαίων νομισμάτων τον Φεβρουάριο, ο δείκτης δολαρίου καταγράφει απώλειες 2,7% το Μάρτιο. 

Αντίθετα, τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών όπου οι δανειολήπτες παίρνουν δάνεια σε δολάρια και τα αποπληρώνουν σε τοπικά νομίσματα, αρχίζουν να ανακάμπτουν. Για παράδειγμα το πέσο Μεξικού έχει ενισχυθεί 18% μετά από δύο εβδομάδες μεγάλων απωλειών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Fed: Προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Bloomberg: Τέλος στην εσωτερική ανακωχή της ΕΚΤ – Νέες αυξήσεις ζητούν τα «γεράκια»

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News