Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 11:34
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Σε υψηλά 11 μηνών οι τιμές πετρελαίου

Σε υψηλά 11 μηνών οι τιμές πετρελαίου

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 εκτινάχθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου στον απόηχο της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή της περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν στην χθεσινή συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν μείωση των αποθεμάτων αργού την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο άγγιξε προς στιγμή τα 54,09 δολάρια το βαρέλι, για να πάρει εν συνεχεία μία «ανάσα» στα 53,82 δολάρια το βαρέλι. Στη Ν.Υόρκη, η τιμή αργού έφθασε έως τα 50,24 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου. Χθες και οι δύο τιμές κατέγραψαν άνοδο 5%. 

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, συμφώνησε την Τρίτη να μειώσει επιπλέον την παραγωγή της κατά 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο με αμείωτο ρυθμό, οι κορυφαίοι παραγωγοί του πλανήτη σπεύδουν να στηρίξουν τις τιμές καθώς η ζήτηση αναμένεται να πληγεί εκ νέου από τα περιοριστικά μέτρα. «Η απόφαση του Ριάντ αντανακλά τις ενδείξεις για εξασθένηση της ζήτησης, καθώς τα lockdowns επιστρέφουν», εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs, αν και η επενδυτική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για μία τιμή brent στα 65 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2021.

Πιθανώς και η μετάβαση σε μία λιγότερο φιλική προς τους υδρογονάνθρακες αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να οδήγησε, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, τη Σαουδική Αραβία στην απόφαση να υιοθετήσει μία πιο υποστηρικτική στάση μεταξύ των παραγωγών της Μέσης Ανατολής. 

Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,7 εκατ.βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιανουαρίου, στα 491,3 εκατ.βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News