Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 11:28
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διστακτικότητα και πτωτικές τάσεις

Νευρικότητα και μικρές μεταβολές επικρατούν την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αντίστοιχο είναι και το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διστακτικότητα και πτωτικές τάσεις

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων επικρατούν την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αντίστοιχο είναι και το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την πτώση στη Wall Street. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν τόσο η αύξηση των επιτοκίων από Fed, όσο -κυρίως- οι δηλώσεις της ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφωνόταν, νωριτερα, στις 1.041,18 με πτώση 0,36%, ενώ η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει ανοδικά. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,57 εκατ. ευρώ και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,32%.

Οι τράπεζες κινούνται με αρνητικό πρόσημο στο -0,82% και μόνο η Alpha Bank σημειώνει οριακή άνοδο 0,04%. Στήριγμα στην αγορά δίνουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+3,23%), της Μυτιληναίος (+1,44%), του ΟΠΑΠ (+1,09%) και της Jumbo (+1,04%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-0,89%), των ΕΛΠΕ (-0,78%) και της Coca Cola HBC (-0,52%).

Την ίδια ώρα, με πτώση κινούνται και τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη κινείται με απώλειες 1%, καθώς η Citi υποβάθμισε τον τραπεζικό τομέα της περιοχής προειδοποιώντας ότι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Πάντως, τα futures της Wall Street κινούνται σταθεροποιητικά μετά από τη χθεσινή ισχυρή πτώση, καθώς η Fed ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος των 4,75%-5% παρά την πρόσφατη τραπεζική κρίση, αλλά ακολούθως ο Τζέρομ Πάουελ στις δηλώσεις του έδωσε σήμα για πιθανή παύση στις αυξήσεις επιτοκίων. Οι μετοχές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση μετά τη δήλωση της Γέλεν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν εξετάζει μία γενική «ασπίδα προστασίας» των τραπεζικών καταθέσεων. Πιο επιβαρυμένες ήταν αυτές των περιφερειακών τραπεζών με τη First Republic Bank να πραγματοποιεί νέα βουτιά άνω του 15%.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Βρετανία, καθώς σήμερα η BoE θα ανανοικώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια στη σκια της εκρηκτικής και αναπάντεχης αύξησης του πληθωρισμού στο 10,4% με τους αναλυτές να αναμένουν, επίσης, αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση λόγω επιτοκίων και τραπεζών

Πτώση στο πετρέλαιο μετά τη Fed – Πότε θα παρέμβει ο ΟΠΕΚ+

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News