ΑΓΟΡΕΣ

Kαταφύγιο σε ομόλογα και χρυσό «έψαξαν» οι επενδυτές στην τραπεζική κρίση

Kαταφύγιο σε ομόλογα και χρυσό «έψαξαν» οι επενδυτές στην τραπεζική κρίση

Σε επενδύσεις που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου στράφηκαν μαζικά οι επενδυτές τις προηγούμενες ημέρες  όσο η τραπεζική κρίση βρισκόταν στο κόκκινο. Ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα είχαν την τιμητική τους.  

Κρατικά ομόλογα 

Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε πάνω από 50 μονάδες βάσης μέσα σε περίπου 20 ημέρες. Η απόδοση του αμερικανικού  ομολόγου βρέθηκε χθες στο 3,438% όταν στις αρχές Μαρτίου  ήταν στο 4,063%. Η ίδια πορεία, με πτώση κατά 30 μονάδες βάσης και για το γερμανικό ομόλογο στο οποίο χθες η απόδοση βρισκόταν στο 2,11 % από 2,479%. Ακόμη και οι ελληνικοί τίτλοι, ακολουθώντας το ρεύμα, βρέθηκαν χαμηλότερα κατά 60 μονάδες βάσης και έτσι από το 4,627% στις αρχές Μαρτίου η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στο 4,049%. 

Χρυσός 

Την ίδια ώρα, οι τιμές χρυσού  σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδό τους για το 2023 κοντά στα 2.009$/ουγγιά, επίπεδα στα οποία διαπραγματευόταν τον Αύγουστο του 2020 εν μέσω πανδημίας αλλά και τον Μάρτιο του 2022, δηλαδή τις πρώτες  ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η δίψα των επενδυτών για χρυσό αποτυπώθηκε και στην αγορά και πώληση της χρυσής λίρας, καθώς έφθασε να πωλείται  από την ΤτΕ στα 514,41 ευρώ τις προηγούμενες ημέρες, με το σημείο να αποτελεί ιστορικό υψηλό. 

Κατρακυλά ο μαύρος χρυσός 

Ο μαύρος χρυσός κατρακυλά, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ύφεση της οικονομίας άρα και μείωση της κατανάλωσης. Το Μπρεντ βρίσκεται στα 73 δολάρια από τα 86 δολάρια που βρισκόταν στις αρχές Μαρτίου. Έχει σημειώσει δηλαδή μια μείωση περίπου 15% μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες. Παρόλα αυτά, στην ελληνική αγορά παρατηρείται μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση, καθώς οι τιμές στην αντλία παραμένουν ακούνητες με την τιμή να βρίσκεται στο 1,896€/λίτρο από το 1,903€/λίτρο που βρισκόταν στις αρχές Μαρτίου, δηλαδή σημείωσε μόνο μείωση 0,36%, αγνοώντας την πτώση της αγοράς, κάτι βέβαια που δεν συμβαίνει και με την άνοδο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News