Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πάνω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500 – Τα βλέμματα στη Fed

Wall Street: Πάνω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500 – Τα βλέμματα στη Fed

Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street καθώς οι συναλλασσόμενοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν για την ασφάλιση των καταθέσεων προκειμένου να συγκρατηθεί η περαιτέρω τραπεζική κρίση. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κερδών εν όψει της αυριανής απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ από τη διήμερη συνεδρίασή της. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 316,02 μονάδες ή 0,98% για να κλείσει στις 32.560,60 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,3% κλείνοντας στις 4.002,87 μονάδες, στο πρώτο του κλείσιμο πάνω από τις 4.000 μονάδες από τις 6 Μαρτίου. Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,58% στις 11.860,11 μονάδες. 

Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο με πρωταγωνιστή τη First Republic. Η προβληματική τράπεζα «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται 30%, μία ημέρα αφού κατέγραψε απώλειες 47%. Στήριγμα προσέφεραν οι δηλώσεις της Γέλεν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω εγγυήσεις στις καταθέσεις εάν η τραπεζική κρίση επιδεινωθεί. 

Η Wall Street αναμένει την απόφαση της Fed με τους επενδυτές να πειρμένουν ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής εν μέσω της τραπεζικής κρίσης. Traders προεξοφλούν μία πιθανότητα 86% για επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης στην αυριανή συνεδρίαση, σύμφωνα με τη CME Group. Η πιθανότητα για μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις είναι μόλις 13,6%.

«Εάν η Fed σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις, αυτό θα αποτελούσε ουσιαστικά παραδοχή ότι γνωρίζει κάτι που ενδεχομένως οι αγορές να μην γνωρίζουν. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα ήταν καλή ιδέα», αναφέρει ο Γιόχαν Γκραν, επικεφαλής στρατηγικής ETF στην Allianz Investment Management. 

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της PIMCO, Πολ ΜακΚάλεϊ πιστεύει ότι εάν η Fed αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων στην αυριανή συνεδρίαση, αυτή δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη. Ο ΜακΚάλεϊ υποστηρίζει ότι παρά την αυξημένη μεταβλητότητα, δεν πιστεύει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ζήσει ξανά «Στιγμή Μinsky», μία φράση που αναφέρεται στο απότομο τέλος του κύκλου οικονομικής ανάπτυξης και στην κατάρρευση των τιμών ενεργητικού. Ορισμένοι επενδυτές έχουν πρόσφατα προειδοποιήσει για πιθανή «Στιγμή Μinsky» μετά την πρόσφατη τραπεζική κρίση. 

 

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News