Business & Finance Κυριακή 19/03/2023, 12:00
ΑΓΟΡΕΣ

Barclays: Πώς θα προστατευθούν οι επενδυτές από την τραπεζική κρίση

Barclays: Πώς θα προστατευθούν οι επενδυτές από την τραπεζική κρίση

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, τρεις αμερικανικές τράπεζες κατέρρευσαν και ενορχηστρώθηκε σχέδιο διάσωσης ύψους 30 δισ.δολαρίων για την εξαγορά της First Republic, όμως η διακράτηση των χρημάτων σε ρευστό και σε μετοχές των λεγόμενων «αμυντικών» κλάδων αποτελούν ασφαλείς επιλογές όσο η αναστάτωση συνεχίζεται, αναφέρει η Barclays.

Επενδυτές, καταθέτες, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη της εταιρείας ταράχθηκαν από την απότομη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank και Silvergate Bank.  

Οι φόβοι για γενικευμένη χρηματοπιστωτική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει προσωρινά ο δείκτης S&P 500 τα φετινά κέρδη του, όμως αυτό που βοήθησε τη Barclays να απαλύνει τις μαζικές ρευστοποιήσεις ήταν το γεγονός ότι η σύσταση overweight για τις μετοχές καταναλωτικών αγαθών και τεχνολογίας και underweight για τη βαριά βιομηχανία. Έτσι αντισταθμίστηκαν οι απώλειες από τη θέση overweight σε ενέργεια και τράπεζες αυτή την εβδομάδα, αναφέρει ο Emmanuel Cau, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για ευρωπαϊκές μετοχές της Barclays. 

«Όπως και πολλοί πελάτες μας, διαπιστώσαμε ότι βρισκόμαστε στη λάθος πλευρά με το άνοιγμά μας σε τράπεζες αυτή την εβδομάδα. Συνεπώς, το αφήγημα για τις τράπεζες έχει αλλάξει. Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια αναμενόταν ότι θα βοηθούσαν τις τράπεζες να αυξήσουν τα κέρδη τους, φαίνεται τώρα ότι θα κλονίσουν το τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε.  

Ως εκ τούτου, η Barclays συστήνει διακράτηση ρευστού, λαμβάνoντας υπόψη τις ελκυστικές αποδόσεις. Ήδη, οι επενδυτές έχουν ρίξει 120 δισ.δολάρια σε ταμεία διαθεσίμων την τελευταία εβδομάδα, που αποτελεί το υψηλότερο ποσό από τις αρχές της πανδημίας το 2020. 

Όσο για τις αποδόσεις των διετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων, παρότι υποχώρησαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς traders πόνταραν σε πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Fed στο δεύτερο εξάμηνο, παραμένουν υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Την Παρασκευή, η απόδοση του διετούς κυμαινόταν στο 3,9% από το 1,95% πέρυσι. 

Πάντως, η Barclays εκτιμά ότι οι ανησυχίες για νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι υπερβολικές, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι πιο σταθερό σήμερα. Εκτιμά δε ότι οι μετοχές μπορούν να ανακάμψουν όμως μέσα στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον οι τοποθετήσεις είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

 

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
arrow-top