Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό φινάλε μετά από έντονες διακυμάνσεις

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό φινάλε μετά από έντονες διακυμάνσεις

Με άνοδο έκλεισαν τη συνεδρίαση οι μετοχές στην Ευρώπη, καθώς η «ανάσα ζωής» από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας βοήθησε στο να απομακρυνθούν οι ανησυχίες για παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες από την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ. 

Ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 1,3%, μετά από μία αρκετά νευρική συνεδρίαση, η οποία άνοιξε με αξιοσημείωτη ανοδική αντίδραση για να αρχίσει εν συνεχεία έντονη μεταβλητότητα αλλάζοντας πρόσημα για να σταθεροποιηθεί τελικά λίγο πριν από το κλείσιμο. Αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ, ο δείκτης υποχώρησε 0,6% αγγίζοντας νέο χαμηλό 10 εβδομάδων. 

Ο δείκτης απώλεσε 2,6% της αξίας του μέχρι στιγμής στη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε περιδίνηση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών ενισχύθηκε 1,2% ανακάμπτοντας από την πτώση 1% στη διάρκεια της συνεδρίασης μετά την απόφαση της ΕΚΤ, ενώ ο δείκτης για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ενισχύθηκε 1,4%. Σε εβδομαδιαία βάση μέχρι στιγμής, ο τραπεζικός κλάδος έχει απωλέσει 9% της αξίας του. Η μετοχή της Credit Suisse ενισχύθηκε 19,2% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αφού στην αμέσως προηγούμενη είχε κάνει βουτιά 31%, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του. 

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες IBEX και FTSE MIB σε Μαδρίτη και Μιλάνο που επηρεάζονται τα μέγιστα από τον τραπεζικό κλάδο ενισχύθηκαν περισσότερο από 1% έκαστος. 

Ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 1,63%, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 2,03% και τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται κατά 0,90%.

Ο δείκτης τεχνολογίας ενισχύθηκε και αυτός κατά 2,9%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του μηνός. 

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 3%, στην έκτη διαδοχική συνεδρίαση από πέρυσι τον Ιούλιο, αποσύροντας την φρασεολογία ως προς τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων, κάτι που ερμηνεύθηκε θετικά από την αγορά, καθώς θεωρήθηκε ήπια κίνηση ως προς τη νομισματική πολιτική. 

«Συγκριτικά με τα μηνύματα που έδιδε έως τώρα η ΕΚΤ, αυξήσεις και μόνο αυξήσεις, η απάλειψη της μελλοντικής καθοδήγησης υπαινίσσεται μία μορφή χαλάρωσης και αυτό αποτελεί κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο Αντρέα Τσιτσιόνε της TS Lombard. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News