Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 16:24
ΑΓΟΡΕΣ

Έντονες διακυμάνσεις στο ΧΑ μετά την ΕΚΤ – Υποχωρούν τα κέρδη στην Ευρώπη 

Έντονες διακυμάνσεις στο ΧΑ μετά την ΕΚΤ – Υποχωρούν τα κέρδη στην Ευρώπη 

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, παρά τα προβλήματα που προκαλούν τα υψηλά επιτόκια σε ορισμένες τράπεζες όπως φάνηκε και από την περίπτωση της Credit Suisse. 

Μετά από την βουτιά που καταγράφηκε με την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Γενικός Δείκτης γύρισε ξανά σε θετικό έδαφος και λίγο μετά τις 16:00 βρίσκεται στις 1.029,39 μονάδες με άνοδο 0,41%, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,67% στις 768,70 μονάδες.  Άνοδο 0,47% καταγράφει και ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, στις 2.501,04 μονάδες. 

Κέρδη καταγράφουν όλες οι τραπεζικές μετοχές, ενώ στο πράσινο βρίσκονται και τα blue chips με εξαίρεση τον ΟΤΕ που καταγράφει οριακή πτώση 0,08%. Στο μεταξύ, σήμερα η Eurobank Equities έδωσε σύσταση “buy” στον ΟΤΕ με τιμή-στόχο τα 16,6 ευρώ. 

Αντίστοιχη πορεία κατέγραψαν και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφοντας και πάλι άνοδο μετά από μια πρόσκαιρη βουτιά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,3% μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, αλλά μετά τις 4 είχε κέρδη 0,45%. Οι τραπεζικές μετοχές που κατέγραφαν ράλι με άνοδο 2,6% γύρισαν στο κόκκινο και πλέον βρίσκονται στο +0,8%. 

Τραπεζικός τυφώνας στη Wall Street

Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται τα αμερικανικά χρηματιστήρια, όπου επικρατούν διάχυτες ανησυχίες για τραπεζικό ντόμινο. Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις, με επίκεντρο τις περιφερειακές τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της First Republic Bank, η οποία έχει το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο ανασφάλιστων καταθέσεων ανάμεσα στις αμερικανικές τράπεζες, υποχωρεί κατά περίπου 32%, ενισχύοντας τις απώλειες στο ταμπλό. Από την αρχή του μήνα, η μετοχή της First Republic καταγράφει απώλειες τουλάχιστον 75%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. – Υπόσχεται βοήθεια στις τράπεζες εάν χρειαστεί

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News