Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα lockdowns επισκίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα νέα lockdowns επισκίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η έξαρση που παρατηρείται ξανά στον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο και το ενδεχόμενο για νέα αυστηρά lokckdowns από τις κυβερνήσεις, περιέβαλε ξανά με ανασφάλεια την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το κλίμα αυτό της ανασφάλειας μοιραία επηρέασε την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι σήμερα προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, σε αντίθεση με χθες -στην πρώτη συνεδρίαση για το 2020- που επέλεξαν να τοποθετηθούν στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Κι όμως στη χώρα στην οποία από σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή νέο σκληρό lockdown, στην Αγγλία, το χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη 0,61% σε αντίθεση με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι εξαγγελίες της βρετανικής κυβέρνησης για στήριξη ύψους 6,2 δισ. δολαρίων στις επιχειρήσεις, βελτίωσαν κάπως το κλίμα και σε συνδυασμό με την ώθηση από τις μετοχές των BP και Shell, βοήθησαν ούτως ώστε το χρηματιστήριο του Λονδίνου να μην ακολουθήσει τη γενικευμένη πτωτική τάση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 απώλεσε 0,19% ωστόσο υπήρξαν κλάδοι οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Πρώτος και καλύτερος με κέρδη 3,62% ο κλάδος ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου επιδόθηκαν σήμερα σε ράλι, μετά τη διαφαινόμενη λύση στις τάξεις του ΟΠΕΚ+, αναφορικά με την ημερήσια παραγωγή του ορυκτού καυσίμου.

Κέρδη υπό του 1% παρουσίασαν οι κλάδοι των πρώτων υλών, των λιανικών πωλήσεων (βρίσκοντας στήριξη από την ενθαρρυντική επίδοση των γερμανικών λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο) και των πρώτων υλών. Στον αντίποδα χαμένοι ήταν οι κλάδοι των χημικών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των προσωπικών προϊόντων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,55%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,44%, κατά 0,52% κινήθηκε χαμηλότερα ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News