Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 19:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τριμήνου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τριμήνου

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια τριών μηνών παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, χάρη στις ανθεκτικές προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα της περιοχής μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και την αυξανόμενη αισιοδοξία για επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 1,5% εν μέσω γενικευμένου ράλι, ανακάμπτοντας από το χειρότερο τριήμερο sell off 3,9% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακολούθησαν την ανάκαμψη του γενικού δείκτη, με κέρδη 2,5%, αφότου κατέγραψαν την χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια έτους, καθώς οι προσπάθειες των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών να εγγυηθούν τις καταθέσεις της SVB δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές. 

Ο δείκτης γνώρισε την χειρότερη διήμερη πτώση Παρασκευή και Δευτέρα, της τάξης του 9,4%, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

«Το sell off στις τράπεζες έφθασε σε υπερβολικό σημείο. Η αγορά αντιλαμβάνεται μεν ότι υπάρχει μετάδοσης της αρνητικής ψυχολογίας, όμως η αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι μεγαλύτερη απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί από τις αγορές, γι΄αυτό και έχουμε την αλλαγή κλίματος στην αγορά», αναφέρει ο Γκέρι Φόουλερ, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής στρατηγικής στη UBS. 

Καθησυχαστικές και οι δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάρρευση της SVB και ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πάρει τα μαθήματά τους από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες των αγορών και αύξησαν τα στοιχήματα για μικρότερη επιτοκιακή αύξηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα. 

Ο κλάδος βιομηχανίας καθοδήγησε τα κέρδη, χάρη στην άνοδο 7,4% της Rolls-Royce και 3,3% της βρετανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων BAE Systems στην είδηση των σχεδίων της ότι θα ναυπηγήσει υποβρύχια για λογαριασμό της Αυστραλίας. 

Aπό τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,17%, ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 1,83%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 1,84%. Από την ευρωπεριφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 2,36%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη έκλεισε με κέρδη 2,23%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News