Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με πτώση για 5η συνεδρίαση ο Dow – Σε θετικό πρόσημο ο Nasdaq

Wall Street: Με πτώση για 5η συνεδρίαση ο Dow – Σε θετικό πρόσημο ο Nasdaq

Mε πτώση έκλεισε ο Dow Jones, καθώς το σχέδιο στήριξης όλων των καταθετών της Silicon Valley Bank (SVB) που κατέρρευσε σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα, δεν κατάφεραν να στηρίξουν τις τραπεζικές μετοχές.

Οι απώλειες ωστόσο συγκρατήθηκαν καθώς ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το νέο χρηματοοικονομικό σοκ θα αναγκάσει την Φέντεραλ Ριζέρβ να σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις.  

Ο Dow Jones απώλεσε 90,50 μονάδες ή 0,28% κλείνοντας στις 31.819,14 μονάδες. Ο δείκτης κατέγραψε απώλειες για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, κατάφερε όμως να μετριάσει την πτώση του αφότου αρχικά έχανε περισσότερες από 284 μονάδες. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,15% κλείνοντας στις 3.855,76 μονάδες, αφότου υποχώρησε προς στιγμή 1,37%. Εξαίρεση, ο  Nasdaq ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 11.188,84 μονάδες. 

Ο δείκτης Cboe που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα, ο λεγόμενος δείκτης του φόβου, εκτινάχθηκε σε επίπεδα που είχε να επαναλάβει από τα τέλη του 2022 πλησιάζοντας τα εδάφη που θεωρούνται άκρως επικίνδυνα, πάνω από το 26. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σημαντικά σήμερα, προσφέροντας στήριγμα στις μετοχές. 

Σε κοινό ανακοινωθέν τους η Fed, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων αναφέρεται ότι οι καταθέτες της SVB θα είχαν από σήμερα πρόσβαση στα χρήματά τους. Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργεί νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης με σκοπό την ασφάλεια των καταθέσεων, προσφέροντας μεταξύ άλλων δάνεια διάρκειας έως και ενός έτους σε τράπεζες. 

Στο «μάτι του Κυκλώνα» παρέμειναν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές με τις JPMorgan Chase και Citigroup να καταγράφουν πτώση. Οι περιφερειακές τράπεζες υποχώρησαν πολύ περισσότερο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει η First Republic με απώλειες άνω του 60%. 

Ωστόσο, οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου, ορισμένα ονόματα από τον χώρο της τεχνολογίας όπως Apple και μετοχές όπως Johnson & Johnson και Eli Lilly. 

Traders προεξοφλούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Μέχρι το τέλος του έτους, η αγορά προεξοφλεί επίσης με τα νέα δεδομένα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα επιτόκια σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 4% και 4,25%. 

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Fed δεν θα αυξήσει καθόλου τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση στο τέλος του μηνός. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News