Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 17:55
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάζεψε» τις απώλειες εν μέσω διεθνούς sell-off

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάζεψε» τις απώλειες εν μέσω διεθνούς sell-off

Σημαντικές αντιστάσεις σημειώθηκαν την τελευταία μιάμιση ώρα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι αρχικές απώλειες, εν μέσω του διεθνούς sell off που έχουν πυροδοτήσει κυρίως στις τράπεζες τα προβλήματα στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.049,55 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,64%, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και 2,5% με χαμηλό ημέρας τις 1.025,17 μονάδες. Ο τζίρος της αγοράς ανήλθε στα 152,58 εκατ. ευρώ 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,63% στις 2.548,19 μονάδες, ενώ ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.537,56 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,69%. 

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τελικά με θετικό πρόσημο (+0,97%) στις 801,03 όταν νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει βουτιά άνω του 5% στις 751,63 μονάδες. Με απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank (0,04%) και Eurobank (-0,27%), ενώ κέρδη κατέγραψαν οι Εθνική (+3,73%) και Πειραιώς (+0,71%). 

Στις μη τραπεζικές μετοχές, απώλειες άνω του 2% είχαν οι Mytilineos, Viohalco και ΟΠΑΠ. Πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Lamda, ΤΙΤΑΝ, Aegean, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, HelleniQ Energy και Coca-Cola. Ήπιες απώλειες είχαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι Σαράντης, Autohellas και Jumbo. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,78%) και των Τραπεζών (+0,97%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-2,90%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,74%) και των Πρώτων Υλών (-2,22%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 21.293.171 και 9.761.431 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 26,61 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 24,94 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 26 μετοχές, 87 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Τραπεζικό sell-off στην Ευρώπη 

Με το αριστερό ξεκίνησε η εβδομάδα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφότου η HSBC ανακοίνωσε την εξαγορά του βρετανικού βραχίονα της SVB. Παρότι οι αναλυτές σε γενικές γραμμές διαβεβαιώνουν πως η κρίση δεν θα φτάσει στην Ευρώπη και διαφέρει σε σχέση με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πριν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι ευρωαγορές ακολουθούν την καθοδική τάση της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι υπήρχε ήδη διάχυτη νευρικότητα στην Ευρώπη λόγω των διήμερων επαφών στο Eurogroup για τις νέες κατευθυντήριες του 2024 σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική.

Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,1%, ενώ οι τράπεζες υποχωρούν κατά 5,28% καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση από τις 4 Μαρτίου του 2022. 

Ο DAX της Φρανκφούρτης, μετά την ανακοίνωση της Bundesbank για έκτακτη σύσκεψη της ομάδας χρηματοοικονομικών κρίσεων, υποχωρεί κατά 2,44%. Επίσης, ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση 2,27%, με την ανησυχία για την κρίσιμη τρέχουσα εβδομάδα στο συνταξιοδοτικό να εντείνει την πίεση στον δείκτη. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο επίσης υποχωρεί σημαντικά, με απώλειες της τάξης του 2,1%. 

Σημειώνεται ότι μέσα στη μέρα, η Κομισιόν και η ΕΚΤ διαβεβαίωσαν ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει πολύ μικρή έκθεση στην κατάρρευση των δύο τραπεζών.

Θετικά πρόσημα στη Wall Street 

Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στα σχέδια των ΗΠΑ για την στήριξη των καταθετών της Silicon Valley Bank και να ενισχύσουν άλλες προβληματικές τράπεζες. Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,66% στις 32.120,95 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,76% στις 3.891,11 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει ισχυρά κέρδη 1,36% στις 11.290,21 μονάδες. 

Σε άνοδο οι τιμές των ομολόγων

Στο μεταξύ θετικό αντίκτυπο είχε σήμερα στις αγορές ομολόγων η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB. Οι τιμές των ομολόγων σημειώνουν άνοδο καθώς οι επενδυτές θορυβημένοι από τις εξελίξεις στρέφονται στην μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα.

Στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, θεσμικοί επενδυτές, όπως η Goldman Sachs, εκτιμούν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) θα αποφύγει τελικώς να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε αύξηση των επιτοκίων της, όπως είχε προεξοφληθεί. Η εταιρεία ανέμενε προηγουμένως αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης. Η Goldman Sachs προσέθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη, το οποίο θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του για μία νέα αύξηση των επιτοκίων.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 134 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 74 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 4,26% από 4,45% που ήταν την Παρασκευή έναντι 2,20% (από 2,63% την Παρασκευή) του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,06% από 1,82% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0729 δολ. από το επίπεδο των 1,0710 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0706 δολ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;

Κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν την τύχη της Silicon Valley Bank;

Κομισιόν: Πολύ περιορισμένη η παρουσία της SVB στην Ε.Ε.

Bundesbank: Σύσκεψη της ομάδας χρηματοοικονομικών κρίσεων για την SVB

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News