Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 11:05
ΑΓΟΡΕΣ

Μένει στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών 

Μένει στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών 

(upd) Συνεχίζονται τη Δευτέρα οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω των συνεχιζόμενων εξελίξεων με τη Silicon Valley Bank, αλλά και της αυξημένης αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. Για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών λίγο πριν τις 15:00, διαμορφώνεται στις 1.038,49 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,68%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,79%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,16%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφει μόνο η μετοχή της Jumbo (+0,76%), ενώ μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Motor Oil (-3,63%), της Viohalco (-2,96%) και της Aegean (2,65%). 

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών (+0,72%)

Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του πετρελαίου και αερίου (-3,46%) και των πρώτων υλών (-2,91%).

Πτώση και στην Ευρώπη 

Βαθιά πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, καθώς οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να σημειώνουν απώλειες παρόλο που οι αρχές προχώρησαν σε σειρά μέτρων για να περιορίσουν τον αντίκτυπο από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 2,47%, έχοντας κλείσει την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων.

Στο μεταξύ, τα futures στη Wall Street έκαναν ράλι αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν σειρά μέτρων για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και δήλωσαν ότι οι καταθέτες στην SVB θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους σήμερα.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσαν πτώση 1,1% ύστερα από το χειρότερο διήμερο ξεπούλημα των τελευταίων πέντε και πλέον μηνών εν μέσω ανησυχιών για την ανθεκτικότητα των ισολογισμών του κλάδου με φόντο την κατάρρευση της SVB και τις προοπτικές για τα επιτόκια.

Η μετοχή της HSBC καταγράφει πτώση 3,39%, αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της SVB έναντι μίας στερλίνας.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News