Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 20:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμηλό επτά εβδομάδων – «Βουτιά» 3,8% για τις τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμηλό επτά εβδομάδων – «Βουτιά» 3,8% για τις τράπεζες

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων βούλιαξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές με τις χρηματοοικονομικές μετοχές να καθοδηγούν τις απώλειες από τη στιγμή που η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB πυροδότησαν ανησυχίες για την κατάσταση των ισολογισμών και των υπόλοιπων τραπεζών μέσα στο σημερινό περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,4%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 2,3% στην χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές του έτους έως σήμερα. 

Οι τράπεζες υποχώρησαν 3,8%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια εννέα μηνών, καθώς HSBC, Deutsche Bank, Barclays, Unicredit και Commerzbank υποχώρησαν από 2,6% έως 7,4%. 

Η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό με το δείκτη που παρακολουθεί τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να καταγράφει απώλειες 2,8%. 

Η Σουζάναχ Στρίτερ αναλύτρια της Hargreaves Lansdown αναφέρει ωστόσο ότι η αγορά θα αρχίσει να σταθεροποιείται τις επόμενες συνεδριάσεις, εκτός και εάν υπάρξει μετάδοση της κρίσης και σε άλλες τράπεζες. Υπήρξε δε και κάποια μικρή ανακούφιση από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τα οποία σηματοδότησαν αποθέρμανση της αγοράς εργασίας. Η προσοχή τώρα είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 1,31%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,67% και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε με πτώση 1,30%.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια, με τον ισπανικό IBEX-35 να χάνει 1,47% της αξίας του και τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 1,55%.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News