Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Στη δίνη της SVB η Wall Street – Βαρίδι και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Στη δίνη της SVB η Wall Street – Βαρίδι και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Στο επίκεντρο της καταιγίδας που προκάλεσε η Silicon Valley Bank (SVB) βρίσκονται τα αμερικανικά χρηματιστήρια για δεύτερη μέρα.

Η τράπεζα που χρηματοδοτεί σχεδόν το 50% των αμερικανικών startups που έχουν λάβει κεφάλαια από venture capitals, ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,25 δισ. δολαρίων με την έκδοση νέων μετοχών, καθώς και την ρευστοποίηση σχεδόν ολόκληρου του χαρτοφυλακίου τίτλων της, με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων. Η ανακοίνωση ξάφνιασε τους επενδυτές, καθώς επί μήνες η αμερικανική τράπεζα επέμενε ότι δεν θα χρειαζόταν κάποια σημαντική αναδιάρθρωση του ισολογισμού της.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων, που οδήγησαν και χθες σε σαρωτικές απώλειες τους αμερικανικούς δείκτες, πυροδοτήθηκε μαζικό sell off στα διεθνή χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού. Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 148 μονάδων ή 0,46%. O S&P 500 υποχωρεί κατά 0,93% και ο Nasdaq κατά -1,37%.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της SVB, αφότου κατέγραψε πτώση 60% χθες και επιπλέον 60% προσυνεδριακά, ανεστάλη νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNBC, η μητρική της, η SVB Financial, βρίσκεται σε συζητήσεις για πώληση, καθώς οι προσπάθειες για συγκέντρωση κεφαλαίου ήταν άκαρπες. Κατά το CNBC έτσι, η SVB προσέλαβε συμβούλους για να εξερευνήσει το ενδεχόμενο πώλησης.

Ταράζουν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας

Στο μεταξύ και αφότου οι επενδυτές όφειλαν να επεξεργαστούν το «σοκ» της κατάθεσης του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου, ανησυχία προκάλεσαν τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα, αυξήθηκαν περισσότερο από το προσδοκώμενο τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τις 311.00. Ο αριθμός ξεπέρασε πολύ τη μέση εκτίμηση για 225.000 θέσεις.

Αυτό δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες της Fed για επιβράδυνση της οικονομίας και τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι «σφιχτή», έναν φόβο τον οποίο έχει εκφράσει επανειλημμένως η Τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,6% έναντι προσδοκιών για 3,4% και ο δείκτης συμμετοχής στην αγορά εργασίας ενισχύθηκε στο 62,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Σήμα επιτοκιακών αυξήσεων από Fed

Στην κατάθεσή του αυτή την εβδομάδα, ο Πάουελ έδειξε σαφή διάθεση για περαιτέρω και μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις με στόχο την ανάσχεση του πληθωρισμού και την αποσυμπίεση της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, ξαφνιάζοντας την αγορά που θέλει να μπει φρένο στις επιτοκιακές αυξήσεις, είπε ξεκάθαρα ότι το τερματικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι ενδεχομένως υψηλότερο από το προσδοκώμενο, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στατιστικά ήταν ισχυρότερα του αναμενομένου. «Εάν τα στοιχεία στο σύνολό τους δείξουν ότι χρειάζεται ακόμη πιο επιθετική πολιτική σύσφιγξης, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων», είπε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια βέβαια, έσπευσε να «μαζέψει» τις ανησυχίες που πυροδότησαν οξεία αντίδραση στην αγορά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την επόμενη κίνηση της Fed.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μια δίνη έλλειψης πληροφοριών και παραπληροφόρησης: Τι έγινε με την Silicon Valley Bank

Βουλιάζουν οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη – H Silicon Valley Bank και οι ανησυχίες για κρίση

Βουτιά 2% στο ΧΑ εν μέσω του διεθνούς τραπεζικού sell-off 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News