Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 15:13
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά 2% στο ΧΑ εν μέσω του διεθνούς τραπεζικού sell-off 

Βουτιά 2% στο ΧΑ εν μέσω του διεθνούς τραπεζικού sell-off 

Βαριές απώλειες και στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές που συμπαρασύρουν στο κόκκινο το σύνολο του Χρηματιστηρίου Αθηνών προκαλεί η απειλή κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB).

Λίγο πριν τις 15:00 ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί κατά 2,35% στις 1.057,77 μονάδες. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης καταγράφει απώλειες 2,58% και ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης πτώση 1,39%. 

Την πιο ισχυρή πτώση σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον σχετικό δείκτη του ΧΑ να υποχωρεί κατά 4,78% στις 800,28 μονάδες. Η Alpha Bank υποχωρεί κατά 5,71% και απώλειες κοντά στο 5% καταγράφουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα πειραιώς. Η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο -3,93%. 

Απώλειες καταγράφουν και η μη τραπεζικές μετοχές. Οι Βιοχάλκο, Aegean, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Autohellas, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Coca Cola είναι κοντά στο -2%. 

Τριγμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ 

Η SVB βούλιαξε κατά 60% χθες στη Wall Street, καθώς στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προσπάθειας να αντλήσει κεφάλαια, προχωρά σε ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου της, πουλώντας θέσεις συνολικής αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημιά 1,8 δισ. Δολαρίων με τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες πως πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου. Πριν το άνοιγμα της Wall Street, σήμερα Παρασκευή, η μετοχή καταγράφει περαιτέρω πτώση 45%. 

Οι κλυδωνισμοί είναι ισχυροί και στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx Banks index οδεύει σήμερα προς τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από τον Ιούνιο, με την Deutsche Bank να χάνει πάνω από 8% και τις Societe Generale, HSBC, ING και Commerzbank να σημειώνουν απώλειες πάνω από 5%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βουλιάζουν οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη – H Silicon Valley Bank και οι ανησυχίες για κρίση

Μια δίνη έλλειψης πληροφοριών και παραπληροφόρησης: Τι έγινε με την Silicon Valley Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News