Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 20:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες υπό το βάρος του real estate

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες υπό το βάρος του real estate

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές με τον κλάδο του real estate να καθοδηγεί την πτώση, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι ως προς τις προοπτικές των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Ο κλάδος του real estate υποχώρησε 3,2% σε χαμηλό σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο μηνών, με τη μετοχή της γερμανικής LEG Immobilien να σημειώνει βουτιά 11,4% από τη στιγμή που η εταιρεία ανέστειλε την καταβολή μερίσματος. 

Ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2% παρότι προσπάθησε να καλύψει μέρος των απωλειών του στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

«Γίνεται αντιληπτό ότι οι επιχειρήσεις του real estate δέχονται πιέσεις στο σημερινό περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων», αναφέρει ο Στηβ Σόσνικ, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. 

Όλα τα βλέμματα βεβαίως είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, εν μέσω φωνώ που καλούν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις έως τα τέλη Ιουλίου. 

Επίσης, ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων υποχώρησε 2,7%, ακολουθώντας την πτώση των τιμών χαλκού. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Hugo Boss υποχώρησε 2,1% αφότου ο γερμανικός όμιλος ένδυσης προβλέπει ότι οι πωλήσεις του το 2023 θα αυξηθούν πολύ πιο αργά συγκριτικά με πέρυσι. 

Η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε 1,9%, από τη στιγμή που η τράπεζα ακύρωσε τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της καθώς η αμερικανική ρυθμιστική αρχή έθεσε ερωτήματα για τις προηγούμενες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,12%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 απώλεσε 0,62% της αξίας του.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,73%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 «έχασε» 0,45%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News