Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – Τα στοιχεία θα δώσουν κατεύθυνση

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – Τα στοιχεία θα δώσουν κατεύθυνση

Αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, παραμένοντας ωστόσο πολύ κοντά στα υψηλά πολλών ετών, καθώς οι επενδυτές έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ. 

Το κόστος δανεισμού συγκρατήθηκε από τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι η παρούσα τάση εξακολουθεί να υποδηλώνει σφιχτή αγορά εργασίας. 

Τα αυριανά στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου και τις τιμές καταναλωτή την επόμενη εβδομάδα είναι ζωτικής σημασίας για να δείξουν εάν οι επιτοκιακές αυξήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν στις 50 μονάδες βάσης, μετά την αύξηση των 25 μονάδων βάσης του Φεβρουαρίου. 

Οι αγορές έχουν πλήρως προεξοφλήσει μία επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης έναντι μίας πιθανότητας 70% για μεγαλύτερη των 50 μονάδων βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

«Εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ προχωρήσει σε αύξηση των 50 μονάδων βάσης το Μάρτιο, τότε αυτό θα έχει ανοδική επίδραση και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, επειδή δεν είναι πλήρως προεξοφλημένο», αναφέρει ο Λιν Γκράχαμ-Τέιλορ, στρατηγικός αναλυτής της Radobank.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 2,64%, ενώ του διετούς έκλεισε με πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 3,28%, παρότι είχε ανέβει στην αρχή της συνεδρίασης στο 3,38%.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,43% με το spread στις 175 μονάδες βάσης. Σε αποκλιμάκωση και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς που διαμορφώθηκε στο 4,37%, ενώ στην πενταετία η απόδοση περιορίστηκε στο 3,77%.

Το βλέμμα βρίσκεται στραμμένο στη σημερινή «ετυμηγορία» της DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Ο συγκεκριμένος οίκος έχει τοποθετήσει την Ελλάδα μία βαθμίδα χαμηλότερα (ΒΒ) από την επενδυτική βαθμίδα με σταθερή προοπτική.

Σήμερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και συνεπώς η βασική προτεραιότητα της νομισματικής πολιτικής. 

Μία ημέρα νωρίτερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, επέκρινε δριμύτατα τον Αυστριακό συνάδελφό του για τα άκρως επιθετικά σχόλια που έκανε δίδοντας καθοδήγηση στην αγορά για τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων, κάτι που έχει συμφωνηθεί ότι δεν πρέπει να γίνεται. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News